Na Slovensku to vře kvůli únosu Vietnamce. Ministryně vnitra ztratila mou důvěru, oznámil Kiska

Horizont ČT24: Na Slovensku to vře kvůli únosu Vietnamce (zdroj: ČT24)

V reakci na kauzu kolem únosu bývalého vietnamského funkcionáře vyzvala slovenská opozice současnou vládu k demisi a požaduje trestní stíhání bývalého ministra vnitra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Prezident Andrej Kiska po setkání s premiérem prohlásil, že jeho důvěru ztratila ministryně vnitra Denisa Saková, dříve považována za Kaliňákovu pravou ruku.

Vietnamec Trinh Xuan Thanh v Německu žádal o udělení politického azylu, když byl v Berlíně unesen. Podle Denníku N ho následně příslušníci vietnamské tajné služby dopravili na palubu slovenského vládního speciálu a odletěli zpět do vlasti. Berlín považuje čin za únos a porušení mezinárodního práva.

Saková už dočasně zbavila funkce šéfa Úřadu na ochranu ústavních činitelů. Chce tak zajistit objektivitu při vyšetřování únosu, řekl po setkání s prezidentem Kiskou premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

Ministryně vnitra ztratila Kiskovu důvěru. Pellegrini varoval před zhoršeným vztahem s Vietnamem (zdroj: ČT24)

Kiska vzápětí uvedl, že Saková ztratila jeho důvěru. „Prohlašovat dnes, jestli někdo paní ministryni důvěřuje nebo nedůvěřuje, je politika,“ reagoval šéf kabinetu. Úkolem ministryně vnitra je podle něj vyšetřit únos vietnamského manažera. Pokud se jí to nepodaří, pak se bude teprve mluvit o její budoucnosti.

Podezření ze zneužití vládního speciálu bude vyšetřovat inspekce ministerstva vnitra, která přímo spadá pod ministryni Sakovou, informoval Denník N. Saková chce zbavit mlčenlivosti všechny příslušníky Úřadu pro ochranu ústavních činitelů a diplomatických misí. „Budou vypovídat všichni,“ zdůraznil Pellegrini. Na případ bude dohlížet Krajská prokuratura v Bratislavě.

Generální prokurátor kritizoval Kisku za politizování kauzy

Resort diplomacie přitom tvrdí, že nemá informaci o držitelích pasů, kteří se nacházeli na palubě vládního speciálu, protože se v této věci nijak neangažoval. Informaci může podle něj poskytnout pouze ministerstvo vnitra.

Kiska a Pellegrini se zúčastnili ještě schůzky s předsedou parlamentu Andrejem Dankem a generálním prokurátorem Jaromírem Čižnárem. Podle Denníku N Čižnár ze schůzky po čtvrt hodině odešel. 

Generální prokurátor se vzápětí pustil do Kisky: „Při vší úctě k panu prezidentovi, jeho vystoupení bylo více zaměřené na politické cíle. Ačkoliv přímo nejmenoval prokuraturu, bylo to o nás. Vyprošuji si výroky jako ,dost bylo zakrývání' či slova o ,mečiarismu'.“ Slíbil, že prokurátor bude dohlížet na každý krok ve vyšetřování.

Kauza by mohla otřást celou vládou. Šéf koaliční strany Most-Híd Béla Bugár už avizoval, že si neumí představit pokračování strany v koalici, pokud se potvrdí informace z médií v kauze únosu Vietnamce. Podle RTVS to řekl v rádiu Patria.

Šéfredaktor Denníku N: Kiskovi se zdá, že Saková obhajuje Kaliňáka, který je v centru kauzy (zdroj: ČT24)

Pellegrini: S Kaliňákem jsem o případu dosud nemluvil

S exministrem Kaliňákem Pellegrini zatím o kauze osobně nehovořil. „Určitě si s bývalým ministrem promluvím,“ řekl po setkání s Kiskou. „Ujistil jsem prezidenta, že vláda pod mým vedením, každý její člen a příslušné orgány, udělají vše pro to, abychom všechny informace prověřili,“ prohlásil šéf vlády. Odhalení pravdy je podle něj důležité i pro vztahy Slovenska s Vietnamem.

„Jestli se prokáže, že vietnamská strana ve skutečnosti zneužila situaci a zneužila náš speciál, aby někoho odvezla mimo schengenský prostor, bude to mít zásadní a tvrdé dopady na naše bilaterální vztahy a může to vyústit v tvrdé diplomatické kroky,“ řekl Pellegrini podle serveru Pravda.sk. 

Kaliňák skončil, stejně jako celá tehdejší vláda Roberta Fica (Smer-SD), v důsledku politické krize, která vypukla na Slovensku po brutální vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky.

Ke kauze se vyjádřil i Fico. Podle něj se Kiska snaží případ únosu Vietnamce zneužít. „Opakuje se scénář použitý po vraždě novináře a jeho snoubenky. Bez jakéhokoli důkazu nebo závěrů z vyšetřování prezident útočí na bývalé i současné členy vlády. Chci Andreji Kiskovi připomenout, že nemá mandát na sestavování vlády,“ poznamenal bývalý premiér.