Tečka za Mugabeho érou. Favority voleb v Zimbabwe jsou „krokodýl“ Mnangagwa a mladý pastor

Horizont ČT24: Volby v Zimbabwe jsou definitivní tečkou za Mugabem (zdroj: ČT24)

Voliči v Zimbabwe poprvé po třiceti letech sami rozhodují, kdo povede zemi po vládě autoritáře Roberta Mugabeho. Exprezident loni rezignoval na nátlak armády. O úřad hlavy státu se ucházejí dvě desítky lidí. Šanci uspět mají hlavně úřadující prezident Emmerson Mnangagwa a opoziční lídr Nelson Chamisa. Mnangagwa vyzval během voleb k míru a toleranci. Oba favorité slibují, že postaví skomírající ekonomiku země opět na nohy.

„Buďme zdvořilí, tolerantní a milujme se navzájem. Pamatujme si, že nezáleží na tom, koho podporujeme, všichni jsme bratři a sestry. Jsme jeden národ, s jedním snem a jedním osudem. Potopíme se, nebo budeme plavat spolu,“ napsal na Twitteru 75letý Mnangagwa z vládní strany Africký národní svaz Zimbabwe – Vlastenecká fronta (ZANU-PF), který podle průzkumů mírně vede.

Rival úřadujícího prezidenta chce „nové, svobodné Zimbabwe“

Mnangagwa odmítl nařčení svého předchůdce Mugabeho, že volby nebudou svobodné. Novinářům řekl, že je „oddán Zimbabwe, ve kterém mohou lidé svobodně vyjadřovat své názory, negativní či pozitivní“. Mnangagwa – dříve Mugabeho pravá ruka – získal díky účasti v jednom z gangů přezdívku „krokodýl“. Voličům slibuje práci a ekonomické reformy.

Opoziční lídr Nelson Chamisa
Zdroj: Mike Hutchings/Reuters

Kromě něj má reálnou šanci uspět ještě čtyřicetiletý opoziční vůdce Nelson Chamisa z Hnutí pro demokratickou změnu. „Lidé hlasují… pro svobodu, demokracii a nové Zimbabwe,“ řekl jásajícímu davu před volební místností – a jak dodal, „vítězství je jisté, lid promluvil“.

Chamisa se stal poslancem už v pětadvaceti a nyní by byl nejmladším prezidentem v historii země. Pastor, který při zásahu státní bezpečnosti před jedenácti lety utrpěl zranění lebky, slibuje, že obnoví hospodářství státu, kritici mu ale vyčítají populistické sliby jako konání olympiády v Zimbabwe.

Sám Mugabe (ZANU-PF) v neděli těsně před volbami oznámil, že kandidáta své domovské vládní strany volit nebude. Mnangagwa vzápětí svého rivala Chamisu obvinil, že s Mugabem uzavřel tajný mocenský pakt.

Mugabe byl prezidentem od prosince 1987, předtím byl ale sedm let premiérem. Zemi tak de facto vedl sedmatřicet let, od svržení bělošské nadvlády v roce 1980.

Autoritář, obviňovaný v minulosti ze zločinů proti lidskosti a genocidy v souvislosti s potlačením opozice v 80. letech, dostal výměnou za rezignaci imunitu před trestním stíháním pro sebe i pro svou manželku.

V Harare se tvoří dlouhé fronty, lidé touží po změně

Zimbabwe čelí rozsáhlé ekonomické krizi. Země se potýká s obrovskou nezaměstnaností, chudobou a nerovností. Řada lidí chce změnu, o volby je tak velký zájem. Již od rána se v hlavním městě Harare i na dalších místech tvořily fronty. „Potřebujeme změnu, protože už jsme si toho hodně vytrpěli,“ svěřil se pětašedesátiletý Mable Mafaro, který hlasoval v metropoli.

Nad dlouhými frontami vyjádřil obavy i opoziční vůdce Chamisa. Prodlení během hlasování i nadále hlásí některé volební místnosti. Mezinárodní pozorovatelé zatím k průběhu voleb nevydali žádné prohlášení. Podle šéfa mise EU Elmara Broka probíhá hlasování na některých místech hladce, jinde je ale velmi neorganizované. Sledovat volby přitom Harare umožnilo i příslušníkům některých států, kterým v minulosti přístup k události poskytnut nebyl. Poprvé za 16 let se jich tak účastní občané zemí EU nebo Spojených států.

Zimbabwané volí kromě prezidenta také poslance i členy místních zastupitelstev. V prezidentských volbách se o funkci uchází 23 kandidátů, do parlamentu se chce dostat 55 politických stran.

Volební místnosti, kterých je v zemi téměř jedenáct tisíc, se uzavřou v sedm večer SELČ. Volební komise již předem oznámila, že konečné výsledky zveřejní do pěti dnů od hlasování. V zemi je přes pět a půl milionu registrovaných voličů; 43,5 procenta z nich je mladších 35 let.

Volil i Mugabe

Svůj hlas už odevzdal i sám Mugabe, kterého společně s jeho ženou Grace před volební místností na předměstí Harare přivítal nadšený dav stoupenců. Exprezident se s nimi pozdravil pozvednutou rukou, jakékoliv prohlášení však poskytnout odmítl.

Někdejší vůdce jihoafrické země přitom v neděli těsně před volbami oznámil, že kandidáta své domovské vládní strany volit nebude. Mnangagwa poté svého rivala Chamisu obvinil, že s Mugabem uzavřel tajný mocenský pakt. Mugabe byl prezidentem od prosince 1987, předtím byl ale sedm let premiérem, a zemi tak de facto vedl 37 let, od svržení bělošské nadvlády v roce 1980.