Chlapci zachránění z thajské jeskyně budou vysvěceni na buddhistické novice

Horizont ČT24: Z thajských fotbalistů se stanou buddhističtí novicové (zdroj: ČT24)

Jedenáct chlapců z thajského fotbalového týmu, jejichž záchranu ze zatopené jeskyně sledoval celý svět, se stane buddhistickými novici. V úterý zahájili první kroky ke svému vysvěcení v rámci tradiční ceremonie, během níž budou chlapci devět dní žít v buddhistickém chrámu. Jejich trenér pak bude vysvěcen rovnou na mnicha.

Chlapci ve věku 11 až 16 let a jejich 25letý trenér byli v jeskyni uvězněni od 23. června kvůli stoupající vodě, která je přinutila ustupovat hlouběji do jeskynního komplexu. Všechny se nakonec podařilo postupně zachránit, poslední skupina byla vyproštěna 10. července.

Aby nepropadli panice, trenér s mladými fotbalisty uvnitř více než dva týdny meditoval. Díky rozvaze, s jakou kritickou událost zvládl, se stal hrdinou. Zachránění chlapci budou vysvěceni na novice, zatímco jejich trenér bude vysvěcen na mnicha. Slíbili to rodiče chlapců jako poděkování za jejich bezpečný návrat a na památku jednoho ze záchranářů, který v jeskynním komplexu zahynul, uvedla agentura Reuters.

Jeden z chlapců je křesťan; ten se proto ceremonie neúčastní. V úterý oholili chlapcům a trenérovi hlavy a od středy, kdy začne hlavní část ceremonie, budou následujících devět dní žít s mnichy. „Pro chlapce obřad představuje naději. Jde o božský ceremoniál věnovaný Buddhově památce. Mnoho chlapců žije v Mae Sai a toto je svatyně, kde se společně s místními pravidelně modlí,“ podotkl buddhistický mnich Phra Kru Wisitsutanukul.

Buddhismus je v Thajsku hlavním náboženstvím, k němuž se hlásí více než 90 procent obyvatel. Mnoho thajských mužů se nechává vysvětit na buddhistické mnichy, jakmile dospějí. Tato praktika má přinést požehnání a čest jejich rodině.