Islamisté z Boko Haram v Čadu zabili osmnáct lidí a deset žen unesli

Teroristé ze skupiny Boko Haram zabili v Čadu osmnáct lidí. Oznámila to čadská policie. Incident se stal ve čtvrtek večer ve vesnici nedaleko Nigeru u Čadského jezera. Podle zdroje agentury AFP tam členové Boko Haram ještě dva lidi zranili a deset žen unesli.

Nigerská policie v sobotu oznámila, že na jihozápadě země odvrátila útok Boko Haram na jedno své stanoviště a deset teroristů přitom zabila.

Boko Haram vznikla v Nigérii, ale útočí i v několika zemích v okolí včetně Čadu, Nigeru a Kamerunu. Čad je jejích akcí relativně ušetřený, naposledy tam skupina v květnu zabila šest lidí.

  • Teroristická skupina byla založena v roce 2002. Jejím původním záměrem bylo oponovat západnímu způsobu výchovy a vzdělávání. Boko Haram v hauštině znamená „západní vzdělávání je rouhání“.
  • S vojenskými operacemi skupina začala v roce 2009. Na svědomí má tisíce vražd a stovky únosů. Vedle části Nigérie hnutí ovládlo také některé oblasti v Nigeru, Čadu a Kamerunu.
  • Salafističtí povstalci z Boko Haram se spojili se samozvaným Islámským státem (IS) a prohlašují se za jeho provincii.
  • Teroristé vyhlásili na severovýchodě Nigérie chalífát, mezinárodní koalice ale dobyla většinu území zpět. Nigerijský prezident Muhammad Buhari 24. prosince 2015 vyhlásil „technické vítězství“ nad Boko Haram.
  • Teroristická skupina již nemá prostředky k vedení konvenčního boje a uchyluje se „pouze“ k partizánským akcím, především sebevražedným atentátům.

Boko Haram se zaměřuje hlavně na členy bezpečnostních složek a na únosy mladých žen. Od roku 2009 už má v Nigérii na svědomí životy 20 tisíc lidí.

V oblasti Čadského jezera je závislých na humanitární pomoci 10,7 milionu lidí, napsala agentura AFP. Podle OSN tam přesuny tisíců obyvatel a nedostatek potravin vyvolávají jednu z nejvážnějších humanitárních krizí na světě.