Chlapci v jeskyni zhubli dva kilogramy, jinak se jim vede dobře, oznámily thajské úřady

Zdravotní stav všech zachráněných chlapců je dobrý (zdroj: ČT24)

Většina z dvanácti chlapců zachráněných z thajské jeskyně zhubla za 17 dnů strávených v tomto nedobrovolném vězení dva kilogramy. Podle představitele thajského ministerstva zdravotnictví jsou ale obecně v dobrém stavu a žádný z nich nejeví známky stresu. Lékaři sledují také zdravotní stav záchranářů.

Sportovci ve věku mezi 11 a 16 roky s 25letým trenérem zůstali v jeskyni uvězněni 23. června. V podzemí je uzavřela stoupající voda, kvůli které ustupovali stále hlouběji do jeskyně.

První čtyři mladí sportovci byli zachráněni v neděli, další čtveřice byla z jeskynního komplexu evakuována v pondělí a poslední pětici dostal tým potápěčů ven v úterý.

Chlapci a jejich fotbalový trenér se „o sebe v jeskyni dobře postarali“, sdělil ministerský činitel. Upřesnil, že jeden člen poslední skupiny má lehkou plicní infekci. Podobně jsou na tom dva chlapci z první skupiny. Sedm dní budou muset užívat léky. Všichni zachránění také dostali vakcínu proti tetanu a vzteklině.

Chlapci v thajské jeskyni
Zdroj: Thai Navy Seal/Reuters

Chlapci, kteří se dostali z jeskyně v neděli, se už setkali se svými rodiči. Ti se k nim ale mohli přiblížit pouze na dva metry, a navíc v ochranných oblecích. Lékaři tak chtějí chránit oslabenou imunitu malých fotbalistů.

Záchrana z thajské jeskyně Tham Luang
Zdroj: CNN