Chráníme Němce před Ruskem a oni mu pak platí miliardy za plyn, rozčílil se Trump

Americký prezident Donald Trump před nadcházejícím summitem Severoatlantické aliance opět kritizoval státy NATO za jejich nedostatečné vojenské rozpočty, obzvláště tvrdě se obořil na Německo. Během setkání se svými příznivci v americkém státě Montana naopak hájil připravovanou schůzku s ruskou hlavou státu Vladimirem Putinem.

Trump v montanském městě Great Falls opět naznačil, že by rád stáhl americké vojáky z Německa. Vojenská přítomnost USA v Německu, která trvá od konce druhé světové války, je přitom vnímána jako symbol záruk evropské bezpečnosti.

„Řeknu v NATO: Musíte platit účty,“ prohlásil o aliančním summitu, který se bude konat příští týden. Dodal, že Evropané díky velkým obchodním přebytkům vydělávají na obchodování se Spojenými státy, kterou navíc likvidují i v NATO. Řekl, že zatímco USA odvádí ročně na armádu čtyři procenta HDP, Německo jen jedno.

Donald Trump a Angela Merkelová
Zdroj: Carlos Barria/Reuters

„Řekl jsem, podívej Angelo, nemohu to zaručit, ale chráníme vás, což pro vás znamená mnohem víc než pro naši ochranu,“ řekl Trump na účet německé kancléřky Angely Merkelové, jejíž zemi dlouhodobě kritizuje nejen za nedostatečné zbrojení, ale i za obchodování, které je pro USA deficitní.

„A pak jdou a uzavřou dohodu o dodávkách plynu a ropy s Ruskem, kterému platí miliardy a miliardy dolarů,“ uvedl americký prezident. „Takže chtějí chránit před Ruskem, kterému dávají miliardy dolarů a my jsme ti hlupáci, kteří to všechno platí.“

Putin je fajn…

V této souvislosti také hájil svůj vstřícný přístup k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, se kterým se chce po summitu NATO sejít v Helsinkách. „Víte, prezident Putin je KGB a kdesi cosi,“ uvedl Trump k tomu, co kritici o Putinovi říkají. „Hele, Putin je fajn. Je fajn. Všichni jsme lidé. Jestli budu připravený? Na tyhle věci se připravuju celý život.“

Trump minulý týden americkým novinářům řekl, že chce s Putinem v Helsinkách mluvit o údajném ruském vměšování do amerických voleb, o dění na Ukrajině nebo o Sýrii. Moskva mezitím dala na vědomí, že vůbec nebude diskutovat o ukrajinském autonomním poloostrově Krym, který v roce 2014 anektovala.

Nafukovací karikatura Donalda Trumpa
Zdroj: Simon Dawson/Reuters

Nafukovací Trump nad Londýnem

Americký prezident během svého pobytu v Evropě příští týden navštíví i Velkou Británii. Jeho pobyt v Londýně zřejmě „zpestří“ Trumpova nafukovací karikatura vznášející se u budovy parlamentu. Šestimetrová žlutooranžová figurína, které její autoři říkají Miminko Trump (Trump Baby), by se mohla v blízkosti parlamentu vznášet třicet metrů nad zemí 13. července ráno.

Podle organizátorů nejprve nechtěl londýnský starosta Sadiq Khan akci s balónem povolit. „Ale díky obrovské podpoře veřejnosti zřejmě radnice našla smysl pro humor,“ uvedl člen skupiny, která se označuje za umělecké antifašistické aktivisty. Podle agentury AFP získali aktivisté pod příslušnou petici přes deset tisíc podpisů. 

K vypuštění nafukovacího Trumpa ovšem skupina potřebuje ještě povolení od policie a letového provozu.