Obří požár rašeliniště u Manchesteru si vyžádal evakuaci desítek domů, svědci mluví o apokalypse

Britské úřady nařídily kvůli mohutnému požáru rašeliniště evakuaci více než padesáti domů ve vesnici Carrbrook u Manchesteru. Oheň se kvůli teplému a větrnému počasí šíří už několik dní. V oblasti jsou zavřené školy, armáda je v pohotovosti.

Horizont ČT24: Požáry z vedra a sucha (zdroj: ČT24)

Živel se dostal během noci na vzdálenost 200 metrů od budov v Carrbrooku. Úřady zatím evakuovaly na 150 lidí a ostatní obyvatele vyzvaly, aby kvůli kouři neotevírali okna. Lidem, kteří mají problémy s dýcháním či astmatem, bylo doporučeno odjet.

„Viděli jsme vysoké plameny, bylo to děsivé, báli jsme se, že kouř ublíží Isle, tak jsme se museli dostat pryč,“ cituje BBC jednoho z evakuovaných Matta Lomase, který opustil domov spolu s manželkou, dcerou a osmiměsíční vnučkou.

Podle jiné svědkyně Angely Brownové z nebe padal prach, jako by to byl déšť. „Vypadalo to jako apokalypsa, peklo stvořené z plamenů,“ konstatoval další z místních obyvatel Pete Woodward, který popadl jen spodní prádlo a kartáček na zuby a spolu s partnerkou a dvěma dcerami uprchl před plameny.

Hasičům by v případě potřeby mohla pomoci armáda, která je připravená k akci, uklidňoval veřejnost starosta Andy Burnham. „Nic podobného si nepamatujeme, nikdy jsme nemuseli evakuovat lidi nebo uzavřít školy,“ poznamenal místní politik Jonathan Reynolds. Živel už zničil na dva tisíce akrů rašeliniště.