Historická schůzka Trumpa s Kimem proběhne v luxusním letovisku na „ostrově klidu a míru“

Historická schůzka amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem proběhne 12. června v luxusním hotelu na singapurském ostrově Sentosa. Bydlet bude každý jinde, aby nevznikal dojem, že jeden je hostitel a druhý návštěvník. Severokorejci trvali také na tom, aby žádná nemovitost neměla amerického či evropského vlastníka.

Ostrov Sentosa býval hnízdem pirátů, proto dostal přezdívku „ostrov mrtvých“. Dnes je to luxusní letovisko s nejdražšími hotely v Singapuru. V malajštině jméno znamená „klid a mír“, i proto je Sentosa ideálním místem pro nejkontroverznější summit od konce studené války. 

V odlehlé lokalitě budou mít Trump s Kimem soukromí. „Vede tam jediná cesta, která se dá snadno zabezpečit. Nebudou rušit moc lidí a zároveň není složité obyvatele prověřit, přístup se dá kontrolovat,“ konstatoval generální ředitel bezpečnostní agentury Ademco Security Toby Koh.

Trump s Kimem se sejdou v luxusním hotelu na ostrově Sentosa (zdroj: ČT24)

KLDR platit nechce, hledá se prostředník

Státníci se sejdou v hotelu Capella uprostřed zahrad a deštných pralesů. Severokorejský diktátor bude bydlet v neoklasicistním hotelu Fullerton v apartmá za více než šest tisíc dolarů. Severokorejci ale platit nebudou a hrdost jim nedovolí, ani aby platili Američané, takže se hledá „sponzor“. S (ne)placením účtů má KLDR zkušenosti – za delegaci na olympiádě vyinkasovala od Soulu skoro tři miliony dolarů.

Singapur upevňuje svou neutrální pozici

Singapur se považuje za Švýcarsko Asie, které má dobré vztahy s každým státem. Vláda vnímá summit jako potvrzení této neutrální pozice, o kterou usiluje, a proto udělá maximum pro to, aby klíčová schůzka proběhla bez problémů.

Horizont ČT24: Od vzájemných urážek k historickému summitu Trumpa s Kimem (zdroj: ČT24)

Lví město má všechny přednosti – bezpečnostní mechanismy, skvěle trénované vojáky a policii a zkušenosti s hostováním citlivých schůzek. Sešli se tu prezidenti Číny a Tchaj-wanu. Roli přitom hraje i symbolika.

„Singapur je asijský tygr, který se těší regionální důvěře,“ podotkl Michael Raska ze singapurské Školy mezinárodních studií S. Rajaratnama. Výhodou Sentosy je i golfové hřiště. „Úřad pro turistiku bude milovat záběry Kim Čong-una, jak hraje golf s Donaldem Trumpem se Singapurem v pozadí. Dokonalé. A svět bude sledovat, fantastické!“ míní Koh.

Postoj vůdce KLDR ke golfu je nejasný, ale jeho otec byl velký talent – stejně jako v jiných oborech. Podle propagandy dal hned v první hře jedenáctkrát hole-in-one, „díky svému šarmantnímu rytmickému swingu“.