Trump opět otočil. Na summit s Kimem do Singapuru dorazí v původním termínu

Zpravodaj ČT: Trumpa zřejmě přesvědčila umírněná reakce KLDR na původní zrušení summitu (zdroj: ČT24)

Summit mezi Spojenými státy a vůdcem KLDR Kim Čong-unem skutečně bude 12. června v Singapuru, jak bylo dříve dohodnuto. Po setkání se severokorejským vyslancem Kim Jong-čcholem v Bílém domě to prohlásil americký prezident Donald Trump, který původně vrcholné jednání odřekl. Trump také řekl, že se Severokorejci chtějí vzdát jaderných zbraní.

Kim Jong-čchol přivezl Trumpovi dopis od severokorejského vůdce. Co přesně bylo jeho obsahem, známo zatím není. Trump novinářům ale sdělil, že text je zajímavý a že je reakcí na jeho dopis, kterým summit v Singapuru odřekl.

Trump s Kim Jong-čcholem hovořil o mírové smlouvě, která by formálně uzavřela korejskou válku z 50. let, kdy byly boje skončeny jen příměřím.

Dalším tématem byly i sankce, které USA a svět vůči komunistické KLDR uplatňují. Trump emisarovi řekl, že Washington má připravené stovky nových sankcí, které ale nespustí. Také se těší na den, kdy USA budou moci odvetná opatření zrušit.

Prezident po schůzce řekl, že vůči KLDR již nechce používat termín maximální tlak, protože Severokorejci se vydali na cestu spolupráce. „Myslím, že je to dobrý začátek,“ řekl Trump k pátečnímu setkání.

Prohlásil také, že KLDR a USA stojí před rozvinutím vztahů a že výchozím bodem bude schůzka v Singapuru. Summit, od kterého původně očekával jaderné odzbrojení KLDR, nyní označil jako součást procesu.

Schůzka se vydařila. 12. června se setkáme v Singapuru. Šlo to dobře. Mike Pompeo na tom pracoval dva dny. Dobře jsme se s jejich lidmi poznali. Nikdy jsem neřekl, že to bude jen jedna schůzka, spíš to bude proces. Budujeme vzájemné vztahy, což je hodně dobrá věc.
Donald Trump

Trump rovněž sdělil, že věří tomu, že KLDR může pod Kimovým vedení projít přeměnou. Dodal, že USA se nechystají poskytnout Pchjongjangu v rámci pomoci velké finanční injekce, protože to je podle něj záležitost Jižní Koreje.

Lukeš: Nedovedu si představit, že by se zrušily sankce, aniž by se KLDR předem zavázala k denuklearizaci (zdroj: ČT24)

CNN: Trump vyslanci prokázal spojenecké pocty

Trump vyslance přijal v Oválné pracovně a poté ho vyprovodil k vozu. Před odjezdem se s ním ještě v zahradě vyfotografoval. Komentátoři na CNN uvedli, že takovéto pocty jsou vyhrazeny americkým spojencům, proto byla tato návštěva Bílého domu pro KLDR diplomatickým vítězstvím.

Více než hodinové schůzky se zúčastnil také ministr zahraničí Mike Pompeo, který ve čtvrtek a ve středu s Kim Jong-čcholem jednal v New Yorku.

Americká média připomínají, že páteční schůzka byla první od roku 2000, kdy se prezident v setkal s vysokým severokorejským činitelem. Před 18 lety tehdejší prezident Bill Clinton přijal v Bílém domě v rámci úsilí o normalizaci americko-severokorejských vztahů Čo Mjong-roka, vyslance tehdejšího vůdce Kim Čong-ila.