Veterináři našli v žaludku uhynulé velryby osm kilo plastů. Její případ má zburcovat svět

Osm desítek kusů plastových odpadů o váze osmi kilogramů našli veterináři v žaludku velryby, která uhynula u thajského pobřeží navzdory pěti dnům marných pokusů o její záchranu.

Sameček kulohlavce černého byl objeven v pondělí v jižní provincii Songchlá. V pátek velryba vyplivla pět plastových tašek a později uhynula, uvedl thajský Úřad pro námořní a pobřežní zdroje na svém webu.

Při pitvě bylo v žaludku velryby nalezeno dalších 80 igelitek a jiných plastových předmětů. „Tyto odpadky způsobily velrybě nevolnost a znemožnily jí lovit potravu,“ dodal úřad.

Plastový odpad, který našli veterináři v žaludku uhynulé velryby
Zdroj: Reuters

Thajský úřad chce případ uhynulé velryby využít k posílení veřejného povědomí o problému plastových odpadů, které mají na svědomí každoročně životy stovek mořských živočichů. 

V Thajsku jsou igelitové tašky mimořádně oblíbené, i když v posledních letech se úřady snaží osvětovými kampaněmi přijmout Thajce k tomu, aby je nepoužívali jednorázově, popřípadě začali využívat tašky z ekologičtějších materiálů.

Rok co rok přibývá v oceánu osm milionů tun plastů

Poukázat na hrozbu, kterou plastové odpady představují, chtějí mořští biologové o Světovém dni oceánů 8. června.

Každým rokem přibývá v oceánech osm milionů tun plastových odpadů – lahví, obalů a dalších předmětů, uvedl v prosinci program OSN pro životní prostředí. Podle thajského mořského biologa Thona Thamrongnawasawata zemřou v Thajsku kvůli všudypřítomným plastovým taškám a sáčkům, které se dostanou do oceánu, ročně minimálně tři stovky velryb, mořských želv a delfínů.