Rusku se nelíbí vyjádření Julije Skripalové. Nevíme, v jakém stavu je, vzkázal Kreml

Horizont ČT24: Rusko zpochybnilo vyjádření Skripalové (zdroj: ČT24)

Ruské velvyslanectví v Londýně žádá o přístup k Juliji Skripalové, dceři dvojitého ruského agenta Sergeje Skripala, která byla v březnu spolu s otcem přiotrávena armádním jedem na jihu Anglie. Ruští diplomaté chtějí zjistit, zda Skripalovou britská strana nezadržuje proti její vůli.

Julija Skripalová, která se v Británii nachází na utajovaném místě, ve středu poprvé po útoku veřejně promluvila. Léčbu označila za „invazivní, bolestivou a skličující“ a uvedla, že by se ráda vrátila do Ruska. Odmítla ale pomoc ruské ambasády, a to stejnými slovy jako před měsícem, když její první vyjádření vydala policie.

  • Skripal sloužil ve vojenské špionážní službě GRU, jejíž základy byly položeny v roce 1918. Je řízena generálním štábem ruských ozbrojených sil a skládá účty přímo prezidentovi. Své špiony vysílá do celého světa.
  • Explukovníka Skripala odsoudil ruský soud v roce 2006 k třinácti letům vězení za špionáž ve prospěch Británie. Údajně za odměnu 100 000 dolarů poskytoval v 90. letech informace o ruských špionech působících v Evropě a Spojených státech, spolupracoval s britskou MI6. V roce 2010 ho spolu s dalšími třemi osobami Moskva vyměnila za deset svých špionů zadržených v USA. Tehdy šlo o největší výměnu agentů od konce studené války. Skripal se poté uchýlil do Británie, uvedla BBC.
  • Podle spolupracovníka ČT Ivana Kytky pak dostal v Británii penzi a skromný domek. „Upřímně, až doteď o něm nikdo neslyšel,“ dodal Kytka. Na Skripala pohlížela Moskva jako na vlastizrádce, který podle všeho vážně narušil ruskou špionážní síť v Británii a ve zbytku Evropy.

Rusko proto její vystoupení obratem zpochybnilo. „Nevíme, jestli tato prohlášení učinila z vlastní vůle, nebo pod tlakem. Nevíme, kde je, v jakém stavu, s kým, jaké kroky jsou proti ní činěny, jak jsou chráněna její práva ani jestli je způsobilá k právním úkonům,“ řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v rozhovoru pro ruskou televizi NTV.

Prohlášení Skripalové je podle něj třeba prověřit. „Je velká otázka, nakolik důvěryhodné mohou být kýmsi zprostředkované informace, tím spíš, že se šíří na pozadí gigantické, dosud nevídané britské provokace,“ prohlásil Peskov.

Peskov také prohlásil, že Rusko „si nemůže být jisto, v jakém stavu se Julija nachází“.

Prohlášení Skripalové zpochybnilo také ruské zastoupení v Británii. „Julija očividně četla předepsaný text. Hned z několika náznaků navíc usuzujeme, že byl přeložený z angličtiny a původní verzi napsal rodilý mluvčí,“ stojí v prohlášení ruského velvyslanectví v Londýně.

Experti: Julija je otřesená, mluvila ale sama za sebe

S ruskými výroky ale nesouhlasí komentátor a překladatel z ruštiny Libor Dvořák. Obraty, které by Rus nepoužil, podle něj v textu nejsou.

„Jsou to úplně normální věty, které umí říct jakýkoli dejme tomu diplomatický úředník. Víte, ona ta ruská diplomacie nebo ruská politika si v těchto případech vždycky počínala stejně a takříkajíc hledala vši,“ domnívá se Dvořák.

Zcela bez cizích vlivů ale prohlášení Skripalové podle něj nevznikalo. „Podle mého soudu je docela dobře možné, že Juliji Skripalové někdo doporučil, co by všechno v tom prohlášení mělo být. Buďme soudní,“ dodává Dvořák.

Záběrů s Julijí je málo. Ale spíš než tlak Londýna podle expertky na řeč těla Noemi Zárubové dokládají zkrátka to, že dcera bývalého agenta se z útoku nervovým jedem zatím nevzpamatovala.

„Snad bych to nazvala, že se snažila o takový neutrální výraz, který jí ale nevyšel, protože emoce v ústech, časté pomrkávání a celková nejistota prozrazují, že v pohodě rozhodně není. A jak by mohla být,“ říká Zárubová.

O pomoc sestřenice Julija nestojí

Skripalová také připomněla, že za ni ani otce nikdo nemluví, ani úřady, ani rodina. Ostrá reakce Moskvy je podle Dvořáka určená hlavně pro domácí publikum. Tam případ Skripalových sleduje Julijina sestřenice Viktoria, která často mluví v ruských médiích.

„Julija vyjádřila svou vůli vrátit se do Ruska. Chce se vrátit domů. Proto je mým prvořadým cílem udělat všechno proto, aby se mohla vrátit domů,“ prohlásila Viktoria Skripalová.

Julija Skripalová ale říká, že o pomoc sestřenice nestojí. Viktorii už v dubnu vyzvala, aby se ji nepokoušela kontaktovat. Také její pomoc odmítla.

S následky otravy se potýká sama. „Můj život byl převrácen vzhůru nohama. Zatímco se den po dni snažím vyrovnat se zničujícími změnami – jak fyzickými, tak i citovými –, chci pomáhat s péčí o otce, dokud se úplně nezotaví,“ prohlásila ve středu Julija Skripalová.

Šestašedesátiletý Skripal, odsouzený v Rusku za špionáž pro Británii, byl spolu s třiatřicetiletou dcerou otráven v jihoanglickém Salisbury. Podle britských vyšetřovatelů všechno nasvědčuje tomu, že za útokem je Moskva. Rusko ale jakýkoli podíl na otravě kategoricky popírá.

Březnový útok v Salisbury rozpoutal nevídaný diplomatický spor. Velká Británie a další tři desítky zemí včetně Česka vyhostily desítky Rusů ze zastupitelských úřadů. Moskva krok opětovala.