Politico: Trump odmítá používat zabezpečený telefon

Americký prezident používá na rozdíl od svých předchůdců mobilní telefony, které nejsou vybaveny bezpečnostními prvky a mohou být odposlouchávány nebo vystaveny útoku hackerů. Napsal to server Politico s odvoláním na dva seniorní úředníky z prezidentské administrativy. Výzvy spolupracovníků k zabezpečení telefonické komunikace podle webu Donald Trump odmítá. Podle jiného zdroje z Bílého domu je ale prezidentova komunikace bezpečná.

Šéf Bílého domu podle amerického serveru Politico používá nejméně dva mobily, přičemž z jednoho lze pouze telefonovat a druhý mu slouží výhradně ke spojení se sociální sítí Twitter a k prohlížení několika zpravodajských webů.

Bezpečnostní referenti Trumpa vyzývají, aby mobil, který používá pro spojení s Twitterem, každý měsíc předkládal ke kontrole a vymazání paměti. Prezident to odmítá s tím, že by to bylo „příliš nepohodlné“. 

„Twitterový“ telefon hlavy státu tak neměli bezpečnostní technici v ruce pět měsíců. Jak často jsou kontrolovány Trumpovy telefony určené jen pro telefonování, které by podle zvyklostí měly být často měněny, není podle Politica jasné. 

Trumpův předchůdce Barack Obama předkládal ke kontrole svůj telefon každý měsíc, uvedl úředník z exprezidentovy administrativy.

Na rozdíl od dřívější praxe je telefon současného prezidenta vybaven mikrofonem a kamerou, což podle expertů může hackerům umožnit, aby do telefonu pronikli a sledovali Trumpův pohyb. Navigace GPS je vypnuta.

Zdroj z Bílého domu: Trumpova komunikace je bezpečná

Bílý dům na žádost o komentář oficiálně neodpověděl, ale jeden ze seniorních úředníků tvrdí, že telefonická komunikace Trumpa je pod kontrolou a není riziková. Trumpovy telefony jsou podle něj „pravidelně kontrolovány“ a „kvůli bezpečnostním kontrolám twitterového telefonu a twitterového účtu není třeba pravidelných výměn,“ řekl webu zdroj.

Nebezpečí podle tohoto zdroje nepředstavují ani mikrofon a kamera, protože úroveň použitých technologií je taková, že zařízení používaná Trumpem „jsou bezpečnější než veškerá zařízení, která používal Obama,“ tvrdí zdroj citovaný Politicem. 

Prezident se podle serveru Politico zřejmě obává, aby kvůli bezpečnostním opatřením neztratil možnost komunikovat s přáteli a používat Twitter, jak byl zvyklý před nástupem do Bílého domu.

„Nepřátelé USA jsou neúnavní ve své snaze najít slabá místa vládních komunikačních sítí. Prezident USA je tím nejvyhledávanějším terčem,“ řekl americkému serveru bývalý šéf protiteroristické sekce Národní bezpečnostní rady Nate Jones.