Udělejte něco, ozývají se znovu studenti po střelbě na škole v Texasu

Události ČT: Policie vyšetřuje střelbu na škole v Santa Fe, při níž zemřelo 10 lidí (zdroj: ČT24)

Střelba na střední škole v americkém Santa Fe je už letošní dvaadvacátou střelbou na americké škole. Tou nejhorší zatím byl únorový útok v americkém Parklandu, kde střelec zabil 17 lidí. A několik studentů z Parklandu po páteční střelbě v Santa Fe znovu vyzvali prezidenta Trumpa, „aby něco udělal“.

Město Santa Fe, vzdálené asi padesát kilometrů od Houstonu v americkém Texasu, je dalším místem letošní narůstající bilance útoků na studenty. Páteční incident byl v Texasu nejkrvavější od loňského roku, kdy útočník zastřelil polooautomatickou puškou přes dvacet lidí ve vesnickém kostele.

Na tamní střední škole začala v pátek první vyučovací hodina, během níž se ozvala střelba. Pří útoku sedmnáctiletého studenta Dimitriose Pagourtzise ve městě Santa Fe zemřelo deset lidí. Podle CNN je mezi mrtvými devět studentů a učitelka.

Desítka dalších je zraněná. Podle zdravotníků jsou čtyři z deseti zraněných v kritickém stavu. Jsou mezi nimi i dva policisté, kteří se pokusili útočníka zastavit. Podle úřadů muž střílel zbraní svého otce. Do školy pronikl s brokovnicí schovanou pod kabátem.

Spolužáci střelce označili za tichého samotáře, s nímž nikdy nebyly potíže. Vášnivě se prý oddával videohrám a chtěl se stát příslušníkem americké námořní pěchoty. Policie o něm dosud žádné poznatky neměla.

Většině studentů se podařilo uprchnout do bezpečí. Deseti lidem ale už nikdo pomoci nedokázal. „Netušili jsme, že to byla střelba. Mysleli jsme, že je to normální požární cvičení. A najednou jsme slyšeli tři výstřely a hlasité výbuchy a učitelé začali křičet, abychom utíkali,“ uvedla studentka Dakota Shraderová. Jde o nejhorší útok ve škole od únorové střelby ve floridském Parklandu.

A právě několik studentů z floridského Parklandu, kde devatenáctiletý někdejší student školy Nikolas Cruz v únoru připravil o život sedmnáct lidí, na páteční incident reagovalo apely na sociálních sítích.

Vláda udělá vše, co je v jejích silách, vzkázal Trump

Jaclyn Corinová vyzvala prezidenta Trumpa, aby „něco udělal“, protože umírají děti. „Děti jsou vražděny a pro vás je to hra. Je to dvaadvacátá školní střelba jen v letošním roce. UDĚLEJTE NĚCO,“ vzkázala studentka do Bílého domu. Její spolužák David Hogg předpověděl, že politici začnou brzy projevovat lítost, jako by jim na dětech záleželo. „Starají se ale jen o své preference,“ napsal Hogg.

Americký prezident Donald Trump označil páteční incident za srdcervoucí. „Má vláda je odhodlaná udělat vše, co je v jejích silách, aby studenty ochránila, zajistila školy a udržela zbraně mimo dosah těch, co představují nebezpečí sami pro sebe i pro své okolí. K tomu je potřeba spolupráce na všech úrovních státní správy,“ uvedl po pátečním útoku Trump.

Už na konci března demonstrovaly za zpřísnění kontroly prodeje zbraní ve Spojených státech statisíce lidí. A i v reakci na události v Texasu tamní žáci do Bílého domu znovu vzkazují, že je třeba něco změnit.

Tragédie v Parklandu také vyvolala celostátní vzrušenou debatu o posílení kontroly při prodeji zbraní. Změna druhého ústavního dodatku, který právo na držení zakotvuje, se ale podle amerických médií neočekává.

Studenty, které znal, nechal žít

Policisté  po páteční střelbě zkoumají, zda útočník neměl komplice. Podle houstonských policistů byly ve školním objektu a v jeho okolí nalezeny i výbušniny. Zjišťují, kolik výbušnin Pagourtzis do školy přinesl a zda byla některá z obětí explozí usmrcena. Šlo o trubkové nálože, lahve se zápalnou směsí a trhavinu v tlakovém hrnci. Výbušniny byly nalezeny i v domě, kde útočník bydlel, a v jeho automobilu.

Školu v Santa Fe přitom nevyděsila střelba poprvé. Už v únoru byl ohlášen útok a studenti se schovávali ve třídách. Tehdy šlo o planý poplach. Žáci si proto v pátek nejprve mysleli, že jim opět nic nehrozí. Šestnáctiletý Rome Schubert se nestihl ukrýt a vrah ho zasáhl do hlavy. Zranění naštěstí nebylo vážné. „Nikdo v té třídě, nikdo v té škole si to nezasloužil. Nikdo. Nechápu, proč to udělal,“ řekl Schubert.

Motiv zůstává velkou záhadou i pro vyšetřovatele. Studenty v napadené třídě, s nimiž se znal, útočník údajně ušetřil. Chtěl prý, aby někdo o jeho činu mohl vypovídat. Z útočníkova facebookového účtu, který byl po masakru smazán, podle policie přímo nevyplývá, že by útok plánoval. Na stránkách nicméně byla fotografie trička s nápisem „Born to kill“ (Zrozen k zabíjení).