Irácké volby vyhrál kontroverzní šíitský klerik Sadr, nepřítel Íránu a odpůrce USA

V iráckých volbách bodoval šíitský duchovní Sadr (zdroj: ČT24)

Parlamentní volby v Iráku vyhrál politický blok šíitského duchovního Muktady Sadra. Po sečtení všech lístků z hlasování z minulého týdne to oznámila tamní volební komise. Populista a vlivný klerik Sadr, který patří mezi dlouhodobé kritiky přítomnosti USA v zemi, získal 54 křesel.

V první reakci Sadr na Twitteru napsal: „Reforma vítězí a korupce slábne.“ Šíitský duchovní vedl dvě povstání proti americkým vojákům v Iráku. Jeho milice byly v době sektářského vraždění postrachem sunnitů.

Později uprchl do Íránu, s nímž se ale následně rozkmotřil. V současné době se prezentuje jako nacionalista, který se chce zasadit o jednotu Iráku. Staví se rovněž do pozice bojovníka proti korupci. „Irák si prošel těžkými časy, lidé panikařili, kradlo se tu a zhoršila se kvalita života. To se změní,“ tvrdí duchovní.

Za Sadrovu koalici se do parlamentu dostal i muž, který v roce 2008 hodil na tiskové konferencei svou botu po tehdejším americkém prezidentovi Georgi Bushovi. „Když sem po něm tu botu házel, byl jsem novinář. Tehdy i teď jsem rázně vystupoval proti americké invazi i korupci. A hlavně tu teď chci z mé země vymýtit,“ vzkazuje bývalý novinář Muntazar Zajdí.

Vztah s Íránem jako hlavní jablko sváru

Klerik sám nekandidoval, premiérem se tedy stát nemůže. Díky vítězství ve volbách se ale ocitl v pozici, kdy si nejspíš bude moci vybrat, kdo do premiérského křesla usedne. Nová vláda potřebuje mít většinu ve 328členném parlamentu. Kabinet musí vzniknout do 90 dnů od oznámení oficiálních výsledků.

Důležité bude najít shodu třeba ohledně přístupu k Íránu. Sadr chce vliv sousední země omezit. Druhý ve volbách – šítský vůdce Hádí Amirí – se naopak netají těsnými vztahy s Teheránem. Jeho blok Al-Fatíh bude v parlamentu zastoupen 47 poslanci. Strana současného premiéra Hajdara Abádího se překvapivě umístila jako třetí se ziskem 42 poslaneckých křesel.

I přesto by se ale Abádí mohl podruhé stát premiérem jako kompromisní kandidát přijatelný pro všechny. Politická moc v Iráku je totiž rozdělena mezi sunnity, šíity a Kurdy. Abádího by si v úřadu premiéra podle dubnového průzkumu přálo asi 60 procent ze 37 milionů Iráčanů.

Šíitský politik má podporu i v sunnitských oblastech, kde lidé oceňují, že armáda území osvobodila od Islámského státu.

Někteří Iráčané ale v pozitivní vývoj nevěří. „Zvítězili noví kandidáti a nové strany. Nejsou ale schopní zformovat vládu, protože jejich předchůdci se teď naschvál spojí a zabrání novým lidem chopit se moci.“ míní obyvatel Bagdádu Mudžíd Hatim.