EU podle Teheránu slíbila záchranu jaderné dohody

Evropská unie slíbila Íránu zachování závazků z jaderné dohody se světovými mocnostmi navzdory nedávno ohlášenému rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa o jejím vypovězení Spojenými státy a uvalení sankcí na Írán. V Teheránu to řekl hlavní íránský jaderný vyjednávač Alí Akbar Sálehí. Na Evropany naléhal, aby rychle konkretizovali své závazky, a varoval, že jinak většina íránského obyvatelstva donutí vedení země od dohody odstoupit.

„Doufáme, že se jejich snahy (unijních států) promění ve skutek… Akce Ameriky ukazují, že USA nejsou důvěryhodnou zemí v mezinárodních jednáních,“ řekl Sálehí na společné tiskové konferenci s evropským komisařem pro klimatické změny a energie Miguelem Cañetem.

Komisař přicestoval do Teheránu v pátek v noci na dvoudenní návštěvu, jejímž hlavním cílem je ujistit Írán, že s ním EU chce zachovat obchod navzdory americkému vypovězení jaderné dohody. EU byla svého času největším dovozcem íránské ropy.

„Zachovat jadernou dohodu je zásadní pro mír v regionu,“ řekl Cañete, který je prvním západním představitelem přijatým v Teheránu od oznámení Trumpova rozhodnutí. „Vyslali jsme našim íránským přátelům poselství, že dokud budou dodržovat dohodu, budou Evropané plnit své závazky. A oni řekli totéž ze své strany,“ prohlásil.

„Vynasnažíme se zintenzivnit své obchodní toky, což je velmi pozitivní pro íránskou ekonomiku,“ dodal komisař. „Pan Cañete nám slovně předložil určité návrhy a opatření zaměřené na vyvážení amerického rozhodnutí a my doufáme, že nabudou konkrétní podoby,“ prohlásil íránský jaderný šéfvyjednávač. „V opačném případě budeme nuceni přijmout rozhodnutí, které si osobně nepřeji,“ dodal. 

Dohodu o omezení svého jaderného programu uzavřel Írán se šesti světovými mocnostmi (USA, Rusko, Německo, Francie, Británie a Čína) a Evropskou unií v roce 2015 výměnou za zrušení většiny západních sankcí proti Teheránu v následujícím roce.

Poté, co Trump 8. května oznámil, že USA od dohody odstoupí, jednají evropští lídři o tom, jak ujednání přesto udržet, zajistit unijní hospodářské zájmy a zároveň to, že Írán nezíská jaderné zbraně. Írán hned po oznámení kroku Washingtonu reagoval prohlášením, že pokud se nepodaří pokračování smlouvy zabezpečit, opět začne s obohacováním uranu.