Desítky chilských biskupů po aféře končí, papež je viní z krytí sexuálního zneužívání

Všech 34 chilských biskupů, kteří jednali s papežem kvůli krytí sexuálních skandálů v katolické církvi, nabídlo v pátek svou rezignaci. Církevní hodnostáři také požádali oběti o odpuštění. Podle papeže biskupové ničili důkazy a tlačili na právníky, aby obvinění zlehčovali. Agentura AP podotýká, že jde zatím o největší personální otřesy kvůli skandálu kolem zneužívání dětí, s nímž se katolická církev potýká už léta.

Aféru vyvolalo krytí chilského kněze Fernanda Karadimy jeho nadřízenými. Vatikán jej v roce 2011 uznal vinným ze sexuálního a psychického zneužívání mladistvých. Papež při lednové návštěvě v Chile šokoval tím, že se zastal biskupa Juana Barrose, který měl hrát v utajování skutečností hlavní roli. Sám František později uznal, že při posuzování případu pochybil.

Na konci ledna poslal papež do Chile nejuznávanějšího odborníka Vatikánu na sexuální zločiny, maltského arcibiskupa Charlese Scicluna, aby případ prošetřil. Ten mu ve spolupráci s dalším kolegou dodal vyšetřovací spis o 2300 stranách, který dosud nebyl zveřejněn, ale klíčová zjištění citoval František v poznámkách dokumentu předaném právě biskupům.

Vina je kolektivní, soudí František

Jednání biskupů s papežem probíhalo za zavřenými dveřmi celkem tři dny. František rozdal Chilanům dokument, v němž tvrdí, že chilská církevní hierarchie při řešení případů zneužívání udělala „vážné chyby“ a nese kolektivní vinu za to, že katolická církev kvůli skandálu ztratila na důvěryhodnosti.

Kauzy podepřené jasnými důkazy prý chilská církev vyšetřovala povrchně, případně vůbec. V jiných případech zase biskupové a nadřízení nechránili děti před pedofily – zde papež narážel na nárůst sexuálního zneužívání v chilských církevních řádech, k němuž došlo v posledních letech.  

Někteří z podezřelých museli sice pro „nemorální chování“ z dané kongregace odejít, ale za své trestné činy se dočkali jen minimálního postihu, a navíc skončili v jiné diecézí, kde mohli znovu pracovat s dětmi a nezletilými, upozornil dále papež.

Z vyšetřování také vyplývá, že na církevní představitele, kteří zneužívání vyšetřovali, byl vyvíjen tlak shora, aby mimo jiné ničili kompromitující dokumenty v církevních archivech. František proto na základě vyšetřování vyvíjel tlak na biskupy, aby na své posty rezignovali, což se nakonec také stalo.