Babišovi se nelíbí vícerychlostní Evropa. Debaty o budoucnosti EU se mají účastnit všichni

Události ČT: Premiér Babiš navštívil Bratislavu a Vídeň (zdroj: ČT24)

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) znovu kritizoval koncept takzvané dvourychlostní EU. Na konferenci Globsec v Bratislavě se vyslovil pro to, aby se debaty o budoucnosti Unie účastnily všechny státy bez ohledu na to, zda se zapojily do jednotlivých projektů užší spolupráce. „Být součástí EU je pro nás životně důležité,“ prohlásil premiér. O dvourychlostní Evropě se mluví třeba v souvislosti s přijetím eura.

„Mně se koncept dvourychlostní Evropy, která a priori rozděluje Evropu do dvou kategorií, vůbec nelíbí. Pokud máme přijmout koncept vícerychlostní Evropy, tak pouze tehdy, pokud to nerozdělí Evropu na malé kluby s tím, že všechny členské státy budou mít možnost se zapojit, a pokud to nenaruší společný trh,“ uvedl Babiš. V rámci EU totiž zaznívají úvahy, že by se měly státy platící eurem integrovat ještě více, což ovšem jiné země odmítají.   

Podle Babiše byl evropský kontinent navzdory společným dějinám vždy plný rozdílů a odlišností. „Když hovoříme o společné budoucnosti, tyto odlišnosti se samozřejmě projeví. Je zřejmé a není žádným překvapením, že cestou ke společnému cíli každý řešíme i své vlastní zájmy. Tento fenomén je neodmyslitelnou součástí evropské integrace. Diferencovaná integrace je spíše realitou než teorií,“ řekl Babiš.

Migrační kvóty znovu terčem kritiky

Český premiér kritizoval přístup některých členských zemí k migrační krizi. Vadí mu, že se debata v EU dostatečně nevěnuje ochraně vnějších hranic a místo toho se mluví o kvótách na přerozdělení lidí, kteří už do EU přišli. „Je absolutně nepřijatelné, aby někdo jiný rozhodoval o tom, kdo u nás bude žít a pracovat,“ vyjádřil svůj nesouhlas s principem kvót Babiš. V tom s ním souhlasil i slovenský premiér Peter Pellegrini. 

Unii podle Babiše v současnosti trápí také vztahy se světovými velmocemi. „Evropa má stále víc a víc problémů, a to nejen ve vztahu k Rusku, co se týká sankcí, ale také ve vztahu k našemu spojenci Spojeným státům. Ty vypověděly klimatickou dohodu, dohodu s Íránem a zavedly nám cla,“ řekl.

Problémy jsou i v rámci EU, což podle Babiše ukazují třeba výsledky nedávných voleb v Rakousku a Itálii a hlasování o brexitu. Unie musí podle premiéra vyslyšet tyto hlasy a reformovat se. „Máme také extremistické strany, které mluví o czexitu,“ upozornil Babiš a dodal: „Chceme, aby rozhodující slovo v EU měly členské státy a ne Evropská komise.“ 

Na letošní konferenci Globsec přijelo 140 řečníků. Zahájil ji slovenský prezident Andrej Kiska, který varoval, že bezohledné zájmy domácí politiky mohou přinést problémy celému kontinentu. Mezi hosty konference byl třeba bývalý šéf vojsk NATO v Evropě Philip Breedlove, bývalý švédský premiér Carl Bildt nebo ministři a představitelé dalších zemí EU.

Česko a Rakousko chtějí čelit převáděčům

Český premiér v demisi se v pátek rovněž sešel se svým rakouským protějškem Sebastianem Kurzem. Babiš a rakouský kancléř se shodli na tom, že Evropa musí společně bojovat proti převáděčům, kteří za peníze organizují převoz uprchlíků do evropského bloku, a také posílit ochranu svých vnějších hranic. Obě země by také chtěly zlepšit vzájemná infrastrukturní propojení. 

„Oba jsme názoru, že diskuse, která rozděluje Evropu, nebude řešením. Potřebujeme řádnou ochranu vnějších hranic. Evropa, a nikoliv převáděči, by měla rozhodovat o tom, kdo může přijít,“ řekl Kurz. Zároveň zdůraznil, že svou bezpečnost a stabilitu zajistí Evropa jen tehdy, pokud bude zajištěna stabilita i v jejím sousedství, zejména v oblasti západního Balkánu.

Babiš uvedl, že Evropa problém migrace podcenila a že uprchlické kvóty nefungují a rozdělují Evropu. „Tento problém musíme vyřešit mimo Evropy. Musíme bojovat proti pašování lidí,“ poznamenal český premiér.