Stovky krabic plné šperků a tašky s bankovkami. Malajsie žije korupční aférou svého expremiéra

Malajsijská policie zabavila v rezidenci bývalého premiéra bezmála 300 krabic s luxusními hodinkami, kabelkami a šperky. Odnesla také desítky tašek plných bankovek. Razie v kanceláři a sídle expremiéra Najiba Razaka souvisí s korupčním skandálem kolem jeho investičního fondu.

Policie podnikla razie na šesti místech, včetně kanceláře premiéra, jeho někdejšího oficiálního sídla a ve čtyřech soukromých rezidencích, uvedl šéf vyšetřovatelů Amar Singh v rozhovoru pro internetový zpravodajský kanál Star TV.

Čtyři miliardy dolarů, které záhadně zmizely

Pověst Najiba Razaka poškodil korupční skandál kolem investičního fondu 1MDB, který sám založil a z něhož zmizely asi čtyři miliardy dolarů (skoro 86 miliard korun). Víc než půl miliardy se později objevilo na Razakově osobním účtu.

O kauzu se zajímá i Švýcarsko nebo Spojené státy. Razak veškerá obvinění popírá. Na příkaz nového malajsijského premiéra Mahathira Mohamada nesmí expremiér ani jeho manželka Rosmah Mansorová vycestovat ze země.

Dvaadevadesátiletý Mahathir Mohamad vede zemi poté, co se po půlstoletí ujala moci opozice. Mohamad původně patřil k Razakovým ochráncům, nyní je ale jedním z jeho nejtvrdších kritiků.

Od vyhlášení nezávislosti na Británii v roce 1957 byla v Malajsii u moci Národní fronta, jíž jsou připisovány zásluhy za to, že zemi zajistila hospodářský rozvoj a politickou stabilitu. Opozice ale v nedávných volbách přesvědčila voličů víc – hlavně těch, kteří jsou nespokojení s korupcí, růstem cen zboží a daní či rasovými rozpory, které zemi v posledních letech sužují.