Malajsie má nejstaršího premiéra světa, v zemi poprvé od roku 1957 vyhrála opozice

Horizont ČT24: Nejstarší premiér světa (zdroj: ČT24)

Po půlstoletí se v Malajsii odehrála změna ve vedení země. Parlamentní volby vyhrála opozice, kterou vede 92letý bývalý autoritářský premiér Mahathir Mohamad. Ten se stal vůbec nejstarším zvoleným vůdcem země na světě. Ve čtvrtek složil před králem přísahu.

Ceremonie se uskutečnila v králově sídle, odkud ji přenášela státní televize. Uvedení nového šéfa vlády do funkce uzavřelo den plný nejistot, během kterého například kolovaly fámy, že vládnoucí BN se pokusí zůstat u moci, uvedla agentura AP. Před palácem se shromáždil dav - lidé v něm oslavovali nového premiéra a mávali vlajkami opozice.

Podle oficiálních výsledků získaly opoziční strany ve 222členném parlamentu 113 křesel. Koalice dosavadního premiéra Najiba Razaka bude mít pouze 79 křesel. Mohamad původně patřil k Razakovým ochráncům, nyní je ale jedním z jeho nejtvrdších kritiků.

Oblíbený opoziční lídr je ve vězení za homosexualitu

Nového šéfa vlády pro změnu kritizují za jeho vládnutí mezi lety 1981 a 2003, kdy údajně potlačoval chod nezávislých institucí. Pod jeho vedením se Malajsie stala jedním z asijských ekonomických tygrů.

Malajsijská opoziční koalice Mohamada překvapivě jmenovala svým kandidátem na premiéra letos v lednu, protože nejpopulárnější opoziční vůdce Anwar Ibrahim je na pět let ve vězení za homosexualitu. Sám označuje trest za politicky motivovaný. Proces proti němu odsoudily také organizace pro lidská práva.

„Budeme pracovat na jeho očištění. Bude propuštěn v červnu – myslím, že 8. června. Potom se bude moct stát premiérem – nejdřív ale musí být zvolen ve volbách. Nejdřív musí být členem parlamentu, protože v našem státě musí být předseda vlády nejdříve poslancem nebo alespoň senátorem,“ uvedl Mohamad.

Příznivci opozice v Malajsii
Zdroj: Lai Seng Sin/Reuters

Kolem předání moci panovaly v Malajsii pochybnosti. Razak sice prohlásil, že „přijme verdikt lidu“, zároveň ale uvedl, že žádná ze stran v opoziční alianci nezískala v parlamentu většinu, a tak bylo oficiálně na malajsijském králi, aby rozhodl, kdo kabinet zformuje. Nakonec ale přísahu složil Mohamad.

Vládnoucí Národní frontě, která je u moci od vyhlášení nezávislosti na Británii v roce 1957, jsou připisovány zásluhy za to, že Malajsii zajistila hospodářský rozvoj a politickou stabilitu. Podporují ji hlavně většinoví etničtí Malajci, kteří mají v zemi různé výhody na úkor menšin – hlavně Číňanů a Indů.

Opozice ale získala příznivce nespokojené s korupcí, růstem cen zboží a daní či rasovými rozpory, které zemi v posledních letech sužují.

Vláda před volbami náhle zavedla tvrdé tresty za lživé zprávy

Pověst dosavadního premiéra Razaka poškodil korupční skandál kolem investičního fondu 1MDB, který Razak založil. Byly z něj ukradeny asi čtyři miliardy dolarů (přes 86 miliard korun) a o případ se zajímá Švýcarsko i Spojené státy. Na Razakově osobním kontě se objevilo přes 680 milionů dolarů (14,7 miliardy korun).

Razakova Národní fronta
Zdroj: Athit Perawongmetha/Reuters

Razakova vláda přijala v dubnu zákon, který trestá falešné zprávy vysokými pokutami a vězením. Podle kritiků je ale zákon jen pokusem umlčet opozici před volbami 9. května a ovlivní zpravodajství o korupčním skandálu, s nímž je Razak spojen.

Podle zákona, který trestá šíření falešných zpráv, mohou pachatelé tohoto činu dostat pokutu až 500 tisíc ringgitů (asi 2,7 milionu korun) a mohou být rovněž uvězněni až na šest let.

Mohamad po vyhraných volbách slíbil, že jeho aliance nehodlá zahájit „hon na čarodějnice“, ale že Razak bude čelit důsledkům, pokud se prokáže, že porušil zákony.