Pellegrini ve stínu Fica. Expremiér si podle kritiků uzurpuje prostor svého nástupce

Slovenský tandem Fico–Pellegrini (zdroj: ČT24)

„Je tu silný tandem Fico–Pellegrini, anebo Pellegrini–Fico,“ uvedl nedávno slovenský expremiér a předseda strany Smer-sociálna demokracia Robert Fico. Na dubnovém stranickém sněmu také uvedl, že tato dvojice má podle něj „obrovský potenciál“ a že mezi oběma politiky panuje naprostá důvěra. Podle kritiků se dlouholetý šéf vlády, který odstoupil po krizi vyvolané vraždou novináře Jána Kuciaka, zcela nestáhl a v porovnání se svým nástupcem je až příliš aktivní.

Tlak veřejnosti, prezidenta i koaličního partnera po vraždě novináře a jeho partnerky přiměl v březnu dlouholetého šéfa vlády Fica složit funkci. Přenechal ji mladšímu stranickému kolegovi Peteru Pellegrinimu.

„Já jsem panu prezidentovi řekl: ,Pane prezidente, buďte klidný, já nikam neodcházím. Já chci být aktivní předseda politické strany,‘“ uvedl Fico poté, co doručil svou demisi prezidentovi Andreji Kiskovi.

Právě pověřeného premiéra Pellegriniho ten končící tehdy vychválil, k novinářům ho ale promluvit nenechal a začal plnit slib. Jako stranický lídr a nově i šéf poslaneckého klubu Fico svolává tiskové konference, schází se s odboráři, připravuje sociální balíčky. A svého premiéra, po vzoru prvního vystoupení, často nepustí ke slovu.

„Na jedné straně si uvědomuje, že Petera Pellegriniho potřebuje, na straně druhé ho vnímá jako politického soupeře ve vlastní straně,“ říká k tomu Marián Leško, komentátor týdeníku Trend.

Pellegrini odmítá, že by byl Ficovou loutkou

Podle průzkumů věří expremiérovi jen 23 procent Slováků, zatímco tomu současnému skoro 35. V žebříčku se tak Pellegrini stal druhým nejdůvěryhodnějším politikem, hned po prezidentovi.

„Ze strany Smeru to je programová záležitost, dát člověka, jehož minulost není taková, že by byla zpochybnitelná nějakým zásadnějším způsobem,“ podotýká Ján Baránek, politolog z think-tanku Polis.

Nařčení, že je v čele vlády pouhou loutkou v rukou předsedy Smeru, Pellegrini od začátku odmítá a odkazuje se na nutný politický balanc.

„Já jsem předseda vlády, který potřebuje podporu všech tří poslaneckých klubů v Národní radě. Vláda, kterou vedu, by bez podpory jednoho z klubů, ať už je to SNS, Most-Híd nebo strana Smer, dlouhou životnost neměla,“ tvrdí premiér.

Že má vlastní hlavu, dokázal Pellegrini zatím dvakrát: když prosadil konec policejního prezidenta Tibora Gašpara a když nepřímo schválil útok spojenců v Sýrii. V obou případech – podle všeho – k nelibosti stranického šéfa a jeho pravé ruky, exministra vnitra Roberta Kaliňáka.

„V zásadě je to pohyb, řekl bych, v rámci možného. Hlavní tón a hlavní trend udávají ve Smeru nadále Robert Fico a Robert Kaliňák,“ komentuje to Leško.

Slovensku už vládl tandem Radičová–Dzurinda

Slovenská politika přitom tandemové vládnutí už zažila. V červenci 2010 se premiérkou stala Iveta Radičová (tehdy SDKÚ-DS), za zády s předsedou své strany Mikulášem Dzurindou. Do čela kabinetu ale usedla jako volební lídryně.

„Pozice premiéra, která je výsledkem přímého mandátu od voličů, a pozice premiéra, která je výsledkem koaličních jednání, je diametrálně odlišná z hlediska síly toho premiéra,“ uvedla tehdy Radičová. 

V současnosti řídí předseda vládní strany svého premiéra zpovzdálí i v Polsku. V případě problémů ho přitom předseda PiS Jaroslaw Kaczyński nebude váhat vyměnit, tak jako to udělal naposledy loni v prosinci.