Szydlová rezignovala, novým polským premiérem má být Morawiecki

Horizont ČT24: Polská vládní rošáda (zdroj: ČT24)

Polská premiérka Beata Szydlová rezignovala. Na nového předsedu vlády byl navržen dosavadní vicepremiér a ministr financí a rozvoje Mateusz Morawiecki. Oznámila to mluvčí vládní strany Právo a spravedlnost (PiS), jejíž politické špičky a následně i poslanecký klub se dnes sešly ve Varšavě, aby projednaly změny ve vládě. Podle zatím nepotvrzených informací polských médií by měla být Szydlová v Morawieckého vládě vicepremiérkou.

„Politický výbor zhodnotil dva roky vlády sjednocené pravice. Navzdory mnoha útokům byla úspěšná. Premiérka Beata Szydlová prokázala rozhodnost a pracovitost, jsme ji vděčni za to, co se jí podařilo zrealizovat,“ uvedla podle webu listu Gazeta Wyborcza mluvčí PiS Beata Mazureková.

„Situace se nicméně změnila a vyžaduje změnu ve vedení vlády. Premiérka nabídla výboru svou rezignaci a výbor ji přijal. Domníváme se, že by (Szydlová) měla mít i nadále důležitou roli. Na premiéra navrhuje výbor Mateusze Morawieckieho,“ dodala mluvčí.

Ten má plnou podporu šéfa Pis Jaroslawa Kaczyńského, zatímco Szydlová jeho plnou důvěru postrádala, napsala agentura Reuters s odvoláním na analytiky. Podle zdrojů serveru Politico Kaczyński o výměně na postu předsedy vlády uvažoval od pondělního stranického mítinku. Bývalý úspěšný bankéř Morawiecki vládnoucí cizími jazyky „bude lepším partnerem pro ostatní lídry EU než Szydlová“, dodal web.

Rekonstrukci kabinetu podle televize TVN 24 vysvětlila tím, že mezinárodní a domácí situace stavějí „trošku jiné výzvy“, což vyžaduje „změny nejen ministrů, ale i vedení vlády“. O jaké výzvy jde, nevysvětlila. Reuters v této souvislosti zmiňuje přípravu strany na nadcházející sérii voleb: příští rok se uskuteční místní volby, v roce 2019 parlamentní a v roce 2020 prezidentské.

„Poslední dva roky - bylo to pro mě mimořádné období a sloužit Polsku a Polákům mi bylo ctí,“ napsala na sociální síti Twitter odcházející premiérka. Szydlová ve čtvrtek paradoxně ustála hlasování o důvěře, které vyvolali poslanci menšinové opozice. V obou komorách parlamentu má PiS spolehlivou většinu.

TVN 24: Nová vláda by mohla být v úterý

Podle televize by Morawiecki mohl být pověřen funkcí v pátek, aby nová vláda byla jmenována příští týden v úterý. Další změny ve vládě se mají podle serveru Onet.pl odehrát až příští měsíc.

Před sídlem parlamentu a před centrálou PiS demonstrovalo několik stovek přívrženců opozice, kteří se domáhali zachování nezávislosti soudů a skandovali hesla typu „Chceme právo a spravedlnost!“ Podle listu Gazeta Wyborcza došlo k potyčkám s policií.

Morawiecki je považován za jednoho z nejschopnějších polských ministrů a je mu přičítána část zásluh za rostoucí polskou ekonomiku, předložil ambiciózní plán „zodpovědného rozvoje“, známý též jako Morawieckého plán, určený k nastartování ekonomického rozvoje a získání finančních zdrojů pro velkorysé plány vlády v oblasti sociální politiky.

Právník a historik se narodil 20. června 1968 a politicky aktivní byl už od raného mládí. Jeho otcem je bývalý disident, vědec a politik Kornel Morawiecki, který v 80. letech založil a vedl ilegální antikomunistickou organizaci Bojující Solidarita.

Ve dvanácti letech se Morawiecki účastnil nelegálního rozmnožování politických letáků, později vylepoval plakáty vyzývající k akcím odporu a navzdory pronásledování polskou tajnou policií se aktivně účastnil demonstrací na konci 80. let. V letech 1988 a 1989 figuroval v okupačních stávkách na Vratislavské univerzitě, kde studoval historii. Studoval také evropské právo a ekonomickou integraci.

Vedl jednání o vstupu Polska do Evropské unie, týkající se mnoha oblastí, včetně financí. Byl čelem regionálního parlamentu Dolního Slezska, v různých pozicích také pracoval pro banku BZ WBK, jejímž byl v letech 2007 až 2015 ředitelem.

Morawiecki byl v listopadu 2015 jmenován vicepremiérem a ministrem pro ekonomický rozvoj ve vládě Beaty Szydlové jako nezávislý, v březnu 2016 vstoupil do strany Právo a spravedlnost (PiS). Ministrem financí se stal v září 2016. Letos v březnu se účastnil zasedání ministrů financí zemí G20 v Baden-Badenu jakožto první zástupce Polska v historii. Během dvou let vlády PiS se zasadil mimo jiné o kroky k navrácení polské kontroly nad některými bankami ovládanými zahraničními společnostmi.

Zdroj: ČTK

Mateusz Morawiecki
Zdroj: Reuters/Charles Platiau