Trump tvrdí, že bylo zadrženo pět nejhledanějších teroristů z IS

Americký prezident Donald Trump na sociální síti Twitter uvedl, že pět nejhledanějších velitelů teroristické organizace Islámský stát (IS) bylo zadrženo. Irácká státní televize ve středu informovala, že irácké síly dopadly pět velitelů IS, lídr celé organizace abú Bakr Bagdádí mezi nimi nicméně nebyl.

„Pět nejhledanějších lídrů ISIS bylo zadrženo,“ napsal Trump s použitím jedné ze zkratek pro Islámský stát, aniž by uvedl podrobnosti.

Podle irácké státní televize jsou zadržení radikálové: Saddám Džamíl, Muhammad Kadír, Ismáíl Isáví, Umar Karbúlí a Issám Zaubaj – podle ní patřili k nejhledanějším velitelům IS.

Americký list The New York Times dodává, že byli radikálové zadrženi při operaci, která byla koordinovaná s americkými zpravodajci. Tajné služby je nalákaly ze Sýrie do Iráku, kde je pak zadržely irácké síly.

V minulosti se několikrát spekulovalo o osudu šéfa teroristické organizace Bagdádího. Opakovaně se objevily zprávy jak o jeho údajném zabití, tak také vyjádření, která jeho úmrtí popírala.

Naposledy loni v červenci Bílý dům uvedl, že podle jeho předpokladů Bagdádí stále žije. Toto stanovisko přišlo měsíc poté, co Rusko oznámilo, že lídra IS zabilo při náletu blízko syrského města Rakká, bývalé bašty teroristů. Také samotný IS předtím tvrdil, že Bagdádí je po smrti. 

Irák porazil IS loni v prosinci

V roce 2014 se příslušníkům IS podařilo získat kontrolu nad téměř polovinou Sýrie a bezmála třetinou Iráku. O tři roky později přišla teroristická organizace prakticky o veškerá území, včetně hlavních bašt – iráckého Mosulu a syrské Rakky.

Irák loni v prosinci ohlásil definitivní porážku IS na svém území, radikálové se ale stále skrývají v pouštní oblasti na hranici mezi Sýrií a Irákem a dále páchají krvavé útoky.

V současné chvíli je v Iráku asi pět tisíc amerických vojáků, kteří poskytují irácké armádě výcvik.