Íránští poslanci spálili americkou vlajku, šéf branného výboru chce zvýšit výdaje na balistický program

Írán i svět reagují na odstoupení USA od jaderné dohody (zdroj: ČT24)

Íránští poslanci v reakci na rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa vypovědět jadernou dohodu s Íránem spálili papírovou vlajku Spojených států. Předseda parlamentu Alí Larídžání řekl, že Írán teď už není dohodou vázán. Šéf parlamentního branného a zahraničního výboru prohlásil, že Írán zvýší výdaje na balistický raketový program. Parlamentpak navrhl, aby vláda zajistila reciproční a přiměřená opatření v souvislosti s krokem USA. Prezident Hasan Rouhání přitom v úterý uvedl, že Teherán hodlá dohodu dál plnit.

Íránští zákonodárci uspořádali v budově parlamentu demonstraci proti rozhodnutí amerického prezidenta a při pálení vlajky provolávali „Smrt Americe“. Spálili rovněž list papíru symbolizující dohodu z roku 2015, kterou Írán podepsal se šesti mocnostmi. Přistoupil v ní výměnou za zmírnění protiíránských sankcí na omezení svého jaderného programu.

Podle Trumpa ale dohoda byla neúčinná. Právě heslo „Smrt Americe“, které používají Íránci od islámské revoluce v roce 1979, považoval Trump za jeden z argumentů, proč od dohody ustoupit.

Larídžání prohlásil, že Trump rozumí pouze řeči síly, porušil mezinárodní dohodu a dostal USA do izolace. Úterní prohlášení amerického prezidenta označil za show a řekl, že Írán teď dohodu nemusí dodržovat. Předseda íránského parlamentu také zpochybnil Trumpovu duševní kapacitu, když řekl, že není dostatečná na to, aby se takovými věcmi mohl zabývat.

Následně své výroky mírnil s tím, že Teherán zatím od dohody neodstupuje. „Pokud toto mezinárodní vakuum v dohodě zaplní Evropa a důležité země jako Rusko a Čína, možná nalezneme způsob, jak v ní pokračovat,“ uvedl Larídžání.

Poslanci i ajatolláh žádají záruky od ostatních signatářů

Hodžatolislám Modžtaba Zulnúrí, který řídí jaderný výbor parlamentu, řekl, že parlament navrhuje přijetí přiměřených recipročních opatření. Žádá vládu prezidenta Hasana Rouháního, aby získala „nezbytné záruky“, že zbývající signatáři se budou dohodou dále řídit. Zulnúrí záruky nijak nespecifikoval. Pokud ale nebudou poskytnuty, Írán podle Zulnúrího obnoví obohacování uranu na vysokou úroveň, což je krok na cestě k jaderné zbrani.

Teheránský poslance Alí Mottahrí řekl, že evropské země mají „omezenou možnost poskytnutí záruk“ na to, aby se Írán cítil dále dohodou vázán. Pokud záruky poskytnuty nebudou, řekl Mottahrí, že Írán „od dohody odstoupí nebo podnikne jiné kroky“.

Také íránský duchovní vůdce Alí Chameneí očekává, že Evropané poskytnou dostatečné záruky, aby Írán mohl dále dohodu uznávat. „Teď říkají, že chtějí, abychom dohodu dodržovali se třemi evropskými zeměmi, ale já těmto třem zemím nedůvěřuji… protože zítra udělají totéž co USA,“ sdělil na adresu evropských signatářů Německa, Francie a Británie. Dohodu podepsaly také Rusko a Čína a EU.

Chameneí také obvinil Trumpa ze lži. Bez dalšího objasnění uvedl, že Trumpův úterní projev obsahoval snad přes deset lží a byl „hloupý a povrchní“. „Pane Trumpe, říkám vám jménem íránského lidu: udělal jste chybu,“ prohlásil Chameneí na setkání s učiteli a univerzitními profesory v Teheránu.

Chameneí má v Íránu poslední slovo v politických otázkách a na rozdíl od prezidenta Hasana Rouháního jadernou dohodu v době jejího vyjednávání příliš nepodporoval. Nakonec s ní ale souhlasil.

obrázek
Zdroj: ČT24

Šéf branného výboru: Přidáme peníze na balistický program

Náčelník generálního štábu íránské armády Abdorrahím Músaví prohlásil, že vůbec největší chybou bylo zasednout s USA k jednacímu stolu a poskytnout Washingtonu legitimitu. Podle Músavího by krok Ameriky měl být lekcí pro Saúdskou Arábii, která se s USA sbližuje. 

Další armádní představitel, generál Mohammad Bákerí prohlásil, že Írán nebyl povinen dohodu podepsat a že „arogantní Amerika nedokáže ani stát za vlastním podpisem“.

Šéf parlamentního branného a zahraničního výboru Aláaddín Borúdžerdí prohlásil, že Írán zvýší výdaje na raketový balistický program. Trump své předchozí hrozby o vypovězení dohody mimo jiné zdůvodňoval tím, že dohoda raketový program nezahrnuje. „Íránský raketový program se kvůli rozhodnutí Ameriky nezmění,“ řekl Borúdžerdí.

Odborník na jaderné zbraně Bříza: Írán se bude chtít tvářit jako mírotvůrce, aby mohl z dohody dál profitovat (zdroj: ČT24)

Prezident se chce dohodou dál řídit, šéf revolučních gard je proti

Íránský prezident Hasan Rouhání přitom v úterý na Trumpovo oznámení reagoval ujištěním, že Írán se bude jadernou dohodou dále řídit, pokud se jejích cílů podaří dosáhnout ve spolupráci se zbylými účastníky, což jsou Francie, Británie, Německo, Rusko a Čína. Tyto země si přejí dohodu zachovat.

Velitel íránských islámských revolučních gard Mohammad Alí Džafarí se ale domnívá, že  Evropané jsou svázáni se Spojenými státy a nemohou se rozhodovat nezávisle. Alí Larídžání soudí, že Írán už dohodou vázán není. „Je jasné, že se Evropané nemohou nezávisle rozhodovat a že jsou spojeni s Amerikou. Osud íránské dohody je jasný,“ citovala Džafarího agentura Fars.

Džafarí odstoupení Spojených států od jaderné dohody považuje za důkaz, že obohacování uranu bylo při sjednávání dohody pouze záminkou pro omezení íránského raketového programu a regionálního vlivu Íránu. „Když se zaměříme na fakt, že nepříteli jde o naše  vojenské schopnosti, tak se armáda musí soustředit na rozšíření svých kapacit,“ řekl Džafarí.

Džafarí také prohlásil, že „se znovu otevřeně ukázalo, že Američané jsou surovci“. „Američanům nelze věřit při žádném vyjednávání a při sjednávání jakékoli dohody,“ řekl.

Proreformní tisk označuje Trumpa za potížistu, konzervativní chce dohodu spálit

Íránský tisk téměř bez výjimky o Trumpově rozhodnutí informoval. Noviny blízké reformátorským kruhům se snaží podpořit Rouháního. Podle deníku Asre Eghtesád se íránské diplomacii podařilo „otupit Trumpův meč“. Agentura IRNA označila Trumpa za „potížistu“.

Konzervativní list Kejhán informoval slovy: „Trump roztrhal jadernou dohodu; je načase ji spálit!“ Rouhání ve své první reakci také upozornil, že Írán je schopen do několika týdnů znovu začít obohacovat uran „bez jakéhokoli omezení“, což dohoda zakazovala.