V sobotu se měli Ján Kuciak se svou snoubenkou brát. Ve stejném kostele proběhla vzpomínka na zavražděný pár

Události: Místo svatebního veselí zádušní mše. Slovensko vzpomínalo na Kuciaka a jeho snoubenku (zdroj: ČT24)

Na východním Slovensku si lidé připomněli zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku Martinu Kušnírovou. Měl to být šťastný den, protože dva mladí lidé se měli vzít. Místo svatební mše se ale příbuzní a přátelé Jána a Martiny sešli v Gregorovcích na mši zádušní. Se dvěma prázdnými židlemi před oltářem. Kuciak a jeho snoubenka byli zavražděni letos v únoru ve svém domě nedaleko Trnavy na západě země a po vrahovi zatím policie neúspěšně pátrá.

„Kdo to nezažil, nepochopí. Představovala jsem si je, jak tam v kostele sedí a stojí, přesně tak oblečeni ve svatebním, jak byli nakonec v rakvi. Koncert vnímáme jako uctění jejich památky, ať se na ně nezapomíná,“ citoval portál Sme.sk matku Kuciakovy přítelkyně Zlaticu Kušnírovou po odpolední mši v místním kostele. Ten byl zcela zaplněn, lidé museli stát i venku.

Zrnko slušeného Slovenska

Jeden z duchovních během mše řekl, že i malé zrnko dá do pohybu horu a že to, co dali do pohybu Kuciak a Kušnírová, už nikdo nezastaví. „Chceme zde tvořit novou kulturu, slušné Slovensko,“ dodal.

V mnohých lidech, kteří v sobě nesou jakousi bolest i smutek, rozhořčení a hněv a nevím, co ještě, se cosi začíná hýbat.
Michal Zamkovský
řeholní kněz

Iniciativa občanských aktivistů pod názvem Za slušné Slovensko zorganizovala po únorové dvojnásobné vraždě mohutné mítinky po celém Slovensku. Naposledy se tisíce lidí  v pátek zúčastnily shromáždění, která byla v několika městech svolána i na památku Kuciaka a Kušnírové.

Připomínka odkazu zavražděného Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové na slovenském koncertu
Zdroj: ČT24

Mše předcházela kulturní akci s názvem Koncert pro Jána a Martinu, kterou na fotbalovém hřišti v Gregorovcích zorganizoval pořadatel největšího slovenského hudebního festivalu Pohoda Michal Kaščák. „Hudba doprovází lidi nejen při veselých příležitostech, ale i při těch smutných, a toto je jedna z nich. Jde jen o obyčejné vyjádření lidské sounáležitosti s truchlícími rodinami,“ řekl Kaščák.

Na koncert pozval více než desítku hudebníků a kapel, mezi nimi i populární slovenskou zpěvačku Janu Kirschner či Michaela Kocába. Hlavním vzkazem koncertu bylo heslo Jsme s vámi. A také požadavek, aby se nezapomnělo na kauzy, o kterých Ján Kuciak psal nejen ve svém posledním článku.

Fica v čele vlády nahradil jeho stranický podřízený

Vražda Kuciaka a Kušnírové, která podle dřívějšího sdělení slovenské policie souvisela nejspíš s investigativní prací novináře, vyvolala na Slovensku politickou krizi. V polovině března podal demisi nejdéle sloužící slovenský premiér Robert Fico, kterého v čele nového kabinetu vystřídal místopředseda jeho strany Smer – sociálna demokracia Peter Pellegrini.

V novém kabinetu zůstala většina ministrů Ficovy vlády, ale nikoliv například bývalý ministr vnitra Roberta Kaliňák, jehož přiměly k odchodu protesty veřejnosti a tlak jedné ze stran tříčlenné vládní koalice. Rezignaci pod tlakem demonstrací a také slovenského prezidenta Andreje Kisky oznámil i šéf policie Tibor Gašpar.

Kuciak ve svém nedokončeném článku psal mimo jiné o aktivitách italských podnikatelů na východním Slovensku, kteří jsou spojováni s mafií, a o vazbách jednoho z nich, Antonina Vadaly, na blízké spolupracovníky expremiéra Fica. Slovenské úřady na žádost italských úřadů nařídily vydání Vadaly do vlasti, kde podnikatel čelí vyšetřování pro podezření z drogových deliktů. Kuciak se při své novinářské práci věnoval i podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké Ficově straně.