Po erupci sopky zasáhla Havajské ostrovy dvě zemětřesení, guvernér vyhlásil stav nouze

Havajské ostrovy zasáhla v pátek dvě zemětřesení, z nichž to druhé, silnější dosáhlo intenzity 6,9 stupně. Informovala o tom v noci na sobotu americká geologická služba USGS. Havajský guvernér David Ige vyhlásil stav nouze, aby mohl uvolnit dodatečné federální peníze na vypořádání se s následky pohromy. Podle úřadů nejsou hlášeny žádné oběti, ale řada domů byla srovnána se zemí.

Epicentrum otřesů bylo zaznamenáno u jižního svahu sopky Kilauea na ostrově Havaj, která ve čtvrtek chrlila lávu. Středisko pro varování před tsunami v Tichomoří (PTWC) uvedlo, že zemětřesení po pátečním poledni místního času bylo dost silné pro vzedmutí vlny. Před hrozbou jejího vzniku ale nevarovalo.

Události: Zemětřesení a erupce sopky zneklidňují obyvatele Havajských ostrovů (zdroj: ČT24)

První zemětřesení, které ostrovy zasáhlo před polednem místního času, dosáhlo síly 5,4 stupně. Podle USGS zasáhly záchvěvy prakticky stejná místa jako v roce 1975, kdy při zemětřesení o síle 7,1 stupně přišli dva lidé o život a 28 jich utrpělo zranění. Ostrovem otřásají zemětřesení už asi týden a odborníci i místní úřady obyvatele upozornili, že seismická aktivita může pokračovat.

Kvůli aktivitě sopky byly evakuovány stovky lidí

Erupce vulkánu přinutila ve čtvrtek k evakuaci okolo 1700 lidí z jižní části ostrova. Proud lávy začal téct do obydlené oblasti. Sopka Kilauea na ostrově Havaj, který je znám i jako Velký ostrov, je vysoká 1200 metrů a je jedním z nejaktivnějších vulkánů na světě. Aktivitu vykazuje prakticky nepřetržitě od roku 1983, v 90. letech láva z této sopky zničila na 200 domů.

Civilní obrana upozornila občany na vysokou koncentraci oxidu siřičitého v blízkosti sopky, což je jedna z příčin nařízené evakuace. Tento plyn může vyvolat dýchací potíže a podráždění kůže. V rámci ochrany obyvatel jsou od pátku uzavřeny parky a školní areály.

Havaj je jedním z padesáti států USA a leží v Tichém oceánu. Na souostroví žije 1,4 milionu obyvatel. Na 400 tisíc z nich bydlí v hlavním městě Honolulu, které leží na ostrově Oahu.