Slovensko vydá podnikatele Vadalu do Itálie. Psal o něm zavražděný Kuciak

Slovenská prokuratura nařídila vydání italského podnikatele Antonina Vadaly, o němž psal zavražděný novinář Ján Kuciak, k trestnímu stíhání do Itálie. Informoval o tom mluvčí krajské prokuratury v Košicích Milan Filičko. Podnikatel, který s vydáním již dříve souhlasil, čelí ve vlasti vyšetřování kvůli podezření z drogových deliktů.

Vadala dlouhodobě žije na Slovensku, kde byl zadržen v březnu na základě evropského zatykače vydaného soudem v Benátkách. Slovenský soud následně uvalil na Vadalu vazbu. Zajištění italského podnikatele bylo součástí mezinárodního zásahu, při kterém bylo zadrženo dohromady 17 lidí, kromě Vadaly všichni v Itálii.

Vadala během výslechu v závěru dubna s takovým postupem souhlasil. Podle zákona by ho slovenské úřady měly předat italským kolegům do deseti dnů od zmiňovaného rozhodnutí prokuratury.

Zastřelený novinář Kuciak se při své investigativní práci věnoval kromě jiného rozkrývání aktivit italských podnikatelů na východním Slovensku a Vadalovým vazbám na spolupracovníky bývalého slovenského premiéra Roberta Fica.

'Ndrangheta na Slovensku
Zdroj: Aktuality.sk

Politická krize po vraždě novináře Kuciaka a jeho partnerky vyústila na Slovensku ve Ficovu demisi. Tříčlenná koalice následně vytvořila novou vládu, ve které zůstala většina ministrů Ficova kabinetu.