Novým britským ministrem vnitra je Sajid Javid, nahradí Ruddovou

Skandál, který vedl k výměně na britském ministerstvu vnitra (zdroj: ČT24)

Po nedělní rezignaci britské ministryně vnitra Amber Ruddové převezme její úřad dosavadní šéf resortu pro místní samosprávu Sajid Javid. Oznámila to kancelář premiérky Theresy Mayové. Ruddová odstoupila po skandálu kolem přísné imigrační politiky, která se dotkla i přistěhovalců z Karibiku přesídlených do Británie po druhé světové válce. Imigrantům, kteří žijí v zemi legálně desítky let, hrozily kvůli chybě britských úřadů deportace.

Javid se po odchodu Ruddové okamžitě ocitl v roli největšího favorita na převzetí jejího postu. Syn řidiče autobusu narozeného v Pákistánu se o víkendu emotivním stylem vyjádřil k aféře kolem karibských imigrantů a řekl, že obětí tvrdé britské politiky se mohl stát i jeho otec, strýc, nebo on sám.

Pozice v čele ministerstva vnitra je podle britských médií jednou z nejnáročnějších v celém kabinetu, protože z ní plyne odpovědnost za imigraci, práci policie i protiteroristické operace. Javid má ale s působením ve vládě bohaté zkušenosti: Jako náměstek dříve pracoval na ministerstvu financí i školství.

„Je to obrovská čest být požádán premiérkou, abych se stal novým ministrem vnitra,“ prohlásil po odchodu z úřadu předsedkyně vlády Javid. „Nejnaléhavějším úkolem je pro mě pomoci britským občanům, kteří přišli z Karibiku, takzvané generaci Windrush, a zajistit, aby s nimi všemi bylo zacházeno spravedlivě a slušně, jak si zaslouží,“ řekl.

Britská média také poukazují na to, že jmenování Javida nenaruší v rámci nejdůležitějších vládních postů rovnováhu zastánců a odpůrců brexitu. Javid před referendem podporoval setrvání Británie v EU, zároveň se od té doby jasně vyslovil, že k mírnějším variantám brexitu, jakou by bylo například setrvání v celní unii, je skeptický.

Někdejšího investičního bankéře Javida teď na ministerstvu pro místní samosprávu nahradí James Brokenshire. Ten se vrací na vládní pozici poté, co jej z čela ministerstva pro Severní Irsko přinutila odejít léčba rakoviny. Brokenshire byl podle stanice Sky rovněž proti odchodu Británie z EU a je stále blízkým spojencem Mayové.

Ruddová rezignovala po odhalení plánů na deportace

Bývalá ministryně Ruddová se stala pátou osobou, která musela od loňských parlamentních voleb opustit kabinet. Jejímu odchodu předcházela odhalení deníku The Guardian, která svědčila o tom, že ministryně věděla o plánech na zvýšení počtu deportací o deset procent. Parlamentu ale Ruddová tvrdila, že o kvótách na deportace neví a že „takovýmto způsobem nefungujeme“.

Vláda chce, aby čistá migrace, tedy rozdíl mezi počtem přistěhovalců a vystěhovaných lidí, činila méně než 100 tisíc lidí a přísná imigrační politika se dotkla i lidí známých jako „generace z Windrush“, kteří přicházeli do Británie z Karibiku od konce 40. až do 70. let, aby zaplnili mezeru na pracovním trhu po velkých válečných ztrátách.

V posledních letech byli ale někteří z nich prohlášeni za nelegální imigranty a jiní se setkali s potížemi při získávání státní zdravotní péče nebo při žádostech o práci, protože nikdy nedostali britské občanství nebo pas. Jejich problémy souvisejí s novými pravidly, která vyžadují předložení dokumentů dokazujících trvalý pobyt v Británii.

Nastupující ministr vnitra Javid oznámil, že připraví strategii, která „zajistí, abychom měli imigrační politiku, která je spravedlivá a k lidem přistupuje s respektem a slušností“. Opoziční labouristé jej vyzvali, aby plán na nápravu současného skandálu přišel představit parlamentu už v pondělí odpoledne, stínová ministryně vnitra Diana Abbottová pak žádala konec „politiky nepřátelského prostředí“ pro přistěhovalce.