„Vše je lepší než zemřít ve své zemi.“ K hranici USA dorazila karavana migrantů ze Střední Ameriky

K americko-mexické hranici dorazila karavana migrantů (zdroj: ČT24)

K hraničnímu přechodu v San Diegu dorazilo víc než 1500 migrantů ze Střední Ameriky, kteří chtějí v USA požádat o azyl. Americké úřady kvůli náporu běženců tento přechod s Mexikem dočasně uzavřely. Karavana vyrazila před měsícem z jižního Mexika. Prezident Donald Trump ji považuje za hrozbu.

Šéf amerického Úřadu celní a hraniční ochrany (CBP) Kevin McAleenan oznámil, že jeho pracovníci v současné době nejsou z kapacitních důvodů schopni řešit další případy lidí cestujících bez potřebných vstupních dokumentů, uvedla zpravodajská televize Fox News.

Žadatelé o azyl musejí prozatím zůstat v Mexiku, než na ně při vyřizování žádostí přijde řada. I přesto zhruba padesát lidí překročilo hraniční most a vstoupilo do amerického areálu CBP. Pohraničníci žadatele o azyl nepřijali, povolili jim ale čekat u vstupu, až se uvolní kapacita v objektu. Dalších asi padesát migrantů se utábořilo u hraniční brány v Mexiku, odkud chtějí v cestě do USA pokračovat.

Události: Karavana migrantů dorazila k hranici USA (zdroj: ČT24)

Karavana má upozornit na humanitární krizi ve Střední Americe

Karavana migrantů, zvaná Via Crucis Migrante, se pořádá už deset let. Organizuje ji nevládní organizace Pueblo Sin Fronteras (Národ bez hranic). Cílem pochodu je vyhnout se ve skupině nebezpečí, která hrozí jednotlivcům při cestě přes Mexiko, a také hromadně upozornit na humanitární krizi ve Střední Americe.

Letošní množství účastníků překvapilo samotné organizátory. Asi sedmdesát procent z této skupiny jsou lidé z Hondurasu, chudé země s vysokou kriminalitou. Migranti jsou často vyčerpaní a hladoví. Tvrdí, že chtějí pracovat a budovat nový domov.

Lidé, kteří sem ze Střední Ameriky přicházejí, nemají jinou možnost. My jsme důkaz, že to jde - nám se to povedlo. Teď žijeme v Los Angeles, v Kalifornii, a teď chceme podpořit ostatní, protože mají na přesídlení právo.
Oriel Maria Xiuová
americká občanka původem z Hondurasu
Karavana migrantů strávila noc v Tijuaně
Zdroj: Edgard Garrido/Reuters

Můžete skončit každý jinde, připravují právníci migranty na nejhorší

Běžencům teď u hranic pomáhají dvě desítky amerických advokátů, kteří jim zdarma poskytují rady. Mimo jiné je upozornili, že mohou být i odděleni od svých dětí. „Chceme je jen připravit i na ten nejhorší scénář,“ uvedla advokátka Nora Phillipsová z Los Angeles.

Jsou to velmi emotivní chvíle. Tito migranti byli měsíc na cestě, aby se dostali až sem. Teď jsou připraveni. Znají svá práva a ví, že mohou žádat o azyl ve Spojených státech. Pro všechny je to velmi emotivní.
Nicole Ramosová
imigrační právnička

Běžence přišli podpořit i obyvatelé z obou stran americko-mexické hranice v San Diegu a Tijuaně. „Pokud nás odloučí od dětí na několik dní, pořád je to lepší, než aby mě v mé zemi zabili,“ uvedla pětatřicetiletá Kenia Ávilová, která dorazila ze Salvadoru se svými třemi dětmi ve věku deset let, devět let a čtyři roky.

Obvykle jsou žadatelé o azyl drženi tři dny na hranicích a poté předáni imigračnímu úřadu. Pokud projdou první kontrolou azylovým úředníkem, mohou být buď umístěni do detenčního zařízení, či propuštěni s monitorovacím náramkem.

Donald Trump považuje imigranty za hrozbu. „Instruoval jsem ministerstvo vnitřní bezpečnosti, aby nedovolilo vstoupit lidem z této velké karavany do naší země. Je to blamáž! Jsme jediná země na světě, která je tak naivní?!“ ptal se dříve americký prezident.

Šéf Bílého domu zatím marně shání finance na novou hraniční zeď, jejíž stavbu blokují hlavně opoziční demokraté. Na hranice tak alespoň vyslal Národní gardu, která má pomáhat pohraničníkům.

Šéf Bílého domu v reakci na přicházející stovky migrantů na Twitteru napsal, že nepodpoří program pro dětské přistěhovalce DACA, tedy takzvané snílky, protože americko-mexická hranice se stává nebezpečnější. Program DACA zatím chránil před deportací asi 800 tisíc migrantů, kteří do Spojených států přišli jako děti.