Írán destabilizuje celý region, řekl v Rijádu nový americký ministr zahraničí Pompeo

Nový americký ministr zahraničí Mike Pompeo označil Írán za zemi, která destabilizuje celý region Blízkého východu. Pompeo to v neděli prohlásil během své návštěvy Saúdské Arábie, která je v oblasti hlavním nepřítelem Teheránu. Šéf americké diplomacie rovněž zdůraznil nezbytnost jednoty v regionu Perského zálivu, informovala agentura AP.

„Jednota v oblasti Perského zálivu je potřebná a musíme jí dosáhnout,“ řekl Pompeo v Rijádu. Saúdská Arábie společně se Spojenými arabskými emiráty, Bahrajnem a Egyptem na počátku loňského června oznámily, že přerušují diplomatické styky s Katarem, a vyhlásily proti němu dopravní a obchodní blokádu. Jako důvod uvedly, že Katar podporuje teroristické organizace a Írán a destabilizuje bezpečnost v regionu. Katar obvinění odmítá.

Saúdskoarabský ministr zahraničí Ádil Džubajr na společné tiskové konferenci s Pompeem zmínil potřebu uvalení dalších sankcí na Írán. Zdůvodnil to mimo jiné chováním Teheránu, který podle obou ministrů podporuje šíitské povstalce v Jemenu útočící na Saúdskou Arábii. Írán podporu rebelů v Jemenu popírá.

„Podporujeme Trumpovu politiku týkající se Íránu, zejména pokud jde o jadernou dohodu,“ dodal saúdskoarabský ministr. Dohodu s Íránem o jeho jaderném programu uzavřely světové mocnosti (Rusko, Čína, Německo, Británie, Francie, EU a USA) v roce 2015 ještě za předchozího prezidenta Baracka Obamy. Současný prezident Donald Trump ji kritizuje a zvažuje za USA její vypovězení navzdory nesouhlasu ostatních signatářů.

Jestliže se mezinárodní společenství neshodne na potřebě dokument vylepšit tak, aby zajistil, že Írán nikdy nevyrobí jadernou zbraň, USA od smlouvy s Teheránem odstoupí, řekl dnes Pompeo saúdskoarabským vůdcům. „Podporuje milice a teroristické skupiny. Dodává zbraně rebelům v Jemenu a podporuje rovněž vražedný Asadův režim (v Sýrii),“ dodal Pompeo na adresu Teheránu.

Válka v Jemenu trvá už tři roky

Jemen sužuje konflikt, v němž proti sobě bojují šíitští Húsíové a jednotky věrné vládě prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Té od března 2015 pomáhá koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Húsíové se zase opírají o podporu Íránu. Válka si už vyžádala více než 10 000 lidských životů a přinutila přes tři miliony lidí opustit domov.

Z Rijádu má Pompeo ještě dnes odletět do Izraele, kde se setká s premiérem Benjaminem Netanjahuem. Už 14. května mají Spojené státy přesunout svou ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma, což oznámil Donald Trump loni v prosinci a vyvolal tím bouřlivé protesty nejen v muslimském světě. Slavnostního přemístění americké ambasády, které se má konat v den 70. výročí vzniku státu Izrael, by se mohl zúčastnit i Trump.