Dceru bývalého agenta Skripala propustili z nemocnice. Její léčba tím ale nekončí

Julija Skripalová opustila nemocnici (zdroj: ČT24)

Lékaři dceru bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala Juliji propustili z nemocnice a policie ji odvezla na bezpečné místo. Julija před časem vydala prohlášení, že sílí každým dnem. Se svým šestašedesátiletým otcem byla v péči lékařů více než měsíc po otravě nervovou látkou novičok. V bezvědomí byli nalezeni 4. března na lavičce v jihoanglickém Salisbury. Sestřenice Skripalové už dříve uvedla, že Julija v Británii zřejmě požádá o politický azyl.

O propouštění Skripalové jako první informovala britská stanice Sky News a poté BBC s tím, že k tomu došlo už v pondělí. Později propuštění Skripalové potvrdila nemocnice v Salisbury na tiskové konferenci. Zástupkyně zdravotnického zařízení Christine Blanshardová popsala průběh hospitalizace a uvedla, že propuštěním Julije její léčba ještě nekončí.

„Juliji přeji, ať je brzy zase na nohou. Chtěla bych také obrovsky poděkovat lékařskému personálu nemocnice v Salisbury, která se o ni a jejího otce tak dobře postarala,“ prohlásila britská pemiérka Theresa Mayová.

Minulý týden se zlepšil i stav Sergeje Skripala. „I když se uzdravuje pomaleji než Julije, doufáme, že i on bude moci nemocnici v pravý okamžik opustit,“ uvedla Blanshardová. Oba pacienti, kteří byli otráveni nervově paralytickou látkou, podle zástupkyně nemocnice „výjimečně dobře“ zareagovali na léčbu, kterou jim lékaři v Salisbury poskytli.

Nemocnice v Salisbury k propuštění Julije Skripalové (zdroj: ČT24)

Zpočátku se přitom hovořilo o tom, že oba mají jen minimální šanci na přežití. Uvedl to i chemik Vil Mirzajanov, který se podílel na výrobě novičoku, jímž byla dvojice otrávena. Mirzajanov z Ruska v 90. letech emigroval a žije v USA.

Moskva nesouhlasí s novou identitou pro Skripalovy

List the Sunday Times o víkendu informoval, že Británie zvažuje, že nabídne bývalému dvojímu agentovi a jeho dceři novou identitu a život ve Spojených státech. Chce je tak ochránit před dalšími útoky. O přesídlení už podle The Sunday Times jednala britská tajná služba MI6 se svými protějšky z americké Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Ruské velvyslanectví v Londýně vydalo prohlášení, podle něhož by Moskva podobný krok považovala za únos, protože Julija Skripalová i její otec jsou držiteli ruského pasu. Skripal je kromě toho ještě občanem Spojeného království. „Izolace“ Skripalových by podle ambasády znemožnila seznámit se s jejich verzí událostí. Moskva si také po dobu hospitalizace Skripalové stěžovala, že její konzulární pracovníci nemají k Rusce přístup.

Zpravodaj ČT Bohumil Vostal k propuštění Julije Skripalové (zdroj: ČT24)

Úterní zprávy o propuštění Skripalové velvyslanectví přivítalo. Vyzvalo ale současně britské úřady, aby ruské straně okamžitě předložily důkazy o tom, že Julija jedná z vlastní vůle. „Potřebujeme okamžité důkazy, že to, jak se s ní zachází, se děje z její vlastní vůle,“ sdělila v prohlášení ambasáda.

Ruské velvyslanectví zároveň označilo za „krajně nepřesvědčivou“ informaci britských novinářů, že analytici britského královského letectva (RAF) na Kypru zachytili v den útoku na Skripala a jeho dceru podezřelou depeši odeslanou ze Sýrie do Moskvy. Podle ambasády jde o důkaz vratkosti britských argumentů.

Zachycená depeše obsahovala podle britského tisku slova „balík byl doručen“. Odeslána byla ze Sýrie jisté „úřední osobě“ do Moskvy krátce poté, co došlo k otravě Skripala a jeho dcery. V depeši prý rovněž stálo, že dvě osoby „úspěšně odjely“.

Britská premiérka Theresa Mayová v polovině března uvedla, že za otravu Skripalových je s největší pravděpodobností zodpovědné Rusko. Moskva obvinění opakovaně odmítla. Případ vyvolal diplomatickou roztržku mezi Ruskem a řadou západních zemí včetně Česka. Země si vzájemně vyhostily desítky diplomatů.