Vražda Kuciaka a jeho snoubenky byla zřejmě na objednávku, potvrdil prokurátor

Kuciak a jeho snoubenka zemřeli čtyři dny před nálezem těl (zdroj: ČT24)

K vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové došlo 21. února, tedy čtyři dny před nalezením těl, oznámil slovenský prokurátor. Dvojici zabily výstřely z krátké kulové zbraně ráže devět milimetrů. Policie už zdokumentovala pohyb pravděpodobného pachatele a prověřuje několik motivů. Po brutální vraždě začala na Slovensku politická krize, jež vedla k pádu Ficovy vlády.

Kušnírovou kdosi zastřelil zepředu, jednou ji trefil do hlavy. Novináře Kuciaka zabily dva výstřely, které zasáhly srdce, sdělil prokurátor. Na místě činu se podle něj našly dvě nábojnice a také nepoužité náboje. „Nebyly zjištěny žádné stopy zápasu a s největší pravděpodobností nebylo nic odcizeno. Tyto okolnosti nasvědčují tomu, že šlo o vraždu na objednávku,“ doplnil prokurátor.

„V současnosti se prověřuje několik motivů. Všechny se prověřují se stejnou pozorností. Na základě nabídky vyplacení finanční odměny za informace vedoucí ke zjištění pachatele přijala prokuratura několik desítek oznámení. Ne všechna byla seriózní, ale všechna se prověřují se stejnou pozorností,“ uvedl dále prokurátor.

Policie zatím vyslechla asi 200 svědků. Ve vyšetřovacím týmu je deset vyšetřovatelů, více než padesát operativců, šest analytiků a zahraniční spolupracovníci. „Jde o jeden z největších vyšetřovacích týmů vytvořených kvůli vraždě za poslední roky,“ zdůraznil prokurátor.

Prokurátor se zastal policie, která čelila kritice, že na místo vraždy nebyl přivolán soudní lékař. Řekl, že je na rozhodnutí vyšetřovatele, které lékaře přizve, a že pitvu již prováděli znalci z ústavu soudního lékařství. Nejasnosti v prvních dnech po vraždě vyvolaly kritiku policejního prezidenta Tibora Gašpara, od té doby sílí hlasy volající po jeho odvolání.

Kuciak psal kromě jiného o kontaktech blízkých spolupracovníků bývalého slovenského premiéra Fica na podnikatele spojovaného médii s mafií. Věnoval se také podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké Ficově straně Smer-sociální demokracie (Smer-SD).

V uplynulých dvou týdnech se na Slovensku konaly největší demonstrace od takzvané sametové revoluce v roce 1989. Jen v Bratislavě se obou shromáždění zúčastnilo podle odhadů shodně přes 50 tisíc lidí, kteří často skandovali hesla proti tehdejšímu premiérovi Ficovi.

Ten minulý týden podal demisi a dosavadní koalice vytvořila novou vládu v čele s někdejším vicepremiérem a Ficovým stranickým kolegou Peterem Pellegrinim, v jehož kabinetu ale zůstala většina ministrů Ficovy vlády. V menším měřítku proto demonstrace pokračovaly i minulý pátek.