Mladič se odvolal proti doživotnímu trestu za zločiny během války v Bosně

Bývalý velitel bosenskosrbské armády Ratko Mladič se odvolal proti nepravomocnému rozsudku mezinárodního tribunálu, jenž mu uložil doživotí za zločiny během války v Bosně. Mladičovi právníci žádají o zrušení verdiktu nad svým klientem a jeho propuštění.

Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu jej odsoudil loni v listopadu. Uznal ho vinným v deseti z jedenácti bodů obžaloby, včetně genocidy v souvislosti se srebrenickým masakrem z července 1995. Vinen je rovněž ze zločinů proti lidskosti a z porušení zákonů nebo zvyklostí válečného práva.

Rozsudek je ale prvoinstanční a obhajoba již dříve oznámila, že se proti němu odvolá. Agendu ICTY převzali soudci Mechanismu OSN pro mezinárodní trestní tribunály (MICT).

Advokáti se od začátku loňského roku snažili dosáhnout dočasného propuštění Mladiče, aby mohl být léčen v zahraničí, neboť podle nich trpí demencí. Odvolávají se na srbského lékaře, který dříve tvrdil, že Mladič není zdravotně schopen se jednání soudu účastnit.

Válka v Bosně a Hercegovině byla nejkrvavějším válečným konfliktem v Evropě od druhé světové války. Vyžádala si kolem 100 000 lidských životů a dodnes je několik tisíc lidí nezvěstných. Ze svých domovů bylo vyhnáno nebo bylo nuceno je opustit 2,2 milionu obyvatel.