Irák má po válce s IS plné věznice. Rychlé rozsudky budí obavy z justičních omylů

Irácké úřady v uplynulých letech zadržely nebo uvěznily v souvislosti s terorismem nejméně devatenáct tisíc lidí, tři tisícovky z nich dostaly trest smrti. Vyplynulo to z analýzy agentury AP. Hromadné uvězňování a rychlost procesů podle agentury vzbuzují obavy z justičních omylů. Radikálové by se ve vězení navíc mohli snažit verbovat nové bojovníky a vybudovat nové extremistické organizace.

Údaj 19 tisíc podle AP zahrnuje přes 8000 vězňů odsouzených od roku 2013 za teroristické činy, většinou s vazbami na Islámský stát (IS), a asi 11 tisíc lidí, které zadržel zpravodajský odbor ministerstva vnitra a kteří jsou vyslýcháni nebo čekají na proces. Tisíce dalších podezřelých patrně zadržují jiné orgány, například federální policie, vojenská tajná služba nebo kurdští bojovníci, přesná čísla ale podle AP nejsou k dispozici.

„(Věznice) jsou opravdu přeplněné. Irák potřebuje hodně vyšetřovatelů a soudců, aby tento problém vyřešil,“ řekl šéf irácké komise pro lidská práva Fádhil Gharvarí. Mnoho procesů podle něj kvůli nedostatku příslušného personálu nabralo zpoždění.

HRW: Protiteroristický zákon je příliš široký

Organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) už v listopadu varovala, že široké využívání protiteroristického zákona znamená, že stíhání čelí jak osoby s minimálními vazbami na IS, tak ty, které se dopustily těch nejhorších zločinů.

Irácký premiér Hajdar Abádí opakovaně vyzývá k rychlejšímu vynášení rozsudků smrti v souvislosti s terorismem. Analýza seznamu vězňů podle AP ukázala, že od roku 2013 dostalo nejvyšší trest 3130 vězňů.

K vykonání popravy od roku 2014 došlo u 250 odsouzených, řekl zdroj z iráckých bezpečnostních složek. Z toho 100 lidí bylo podle tohoto zdroje popraveno loni, což naznačuje, že tempo poprav se skutečně zvyšuje, uvedla agentura. OSN varovala, že rychlé vynášení rozsudků smrti může vést k tomu, že odsouzeni a popraveni budou i nevinní lidé.

Procesy trvaly často i jen půl hodiny

Růst počtu vězňů souvisí s bojem proti Islámskému státu, který začal obsazovat sever Iráku a sousední Sýrie v roce 2014. Definitivní porážku IS ohlásil Abádí loni v prosinci. Během bojů se před soudem ocitly tisíce lidí podezřelých z vazeb na IS. Svědci a ochránci lidských práv podle AP uváděli, že procesy mnohdy trvaly pouhou půlhodinu. Jako příliš přísný byl v zahraničí kritizován i sám protiteroristický zákon.

Nejvyšší koncentrace vězňů odsouzených za vazby na IS je v centrální věznici v jihoiráckém městě Násiríja. Zde si v souvislosti s IS odpykává trest nebo čeká na proces šest tisíc lidí. V celách pro dva tam nyní přebývá až šest vězňů, řekl pod podmínkou anonymity jeden z představitelů zařízení.