Odchody z inaugurace zaujaly zahraniční média. O Zemanovi píší jako o „předním proruském hlasu v EU“

Protestní odchod opozičních politiků z inaugurace prezidenta Miloše Zemana zaujal zahraniční agentury. Agentura AP Zemana označila za „přední proruský hlas v politice v Evropské unii“. AFP pak upozorňuje i na prezidentovy protiimigrační nebo pročínské postoje.

Poslanci tří konzervativních stran se ze židlí „ostentativně“ zvedli poté, co Zeman zaútočil během slavnostní ceremonie na „liberální média“ Hospodářské noviny a Respekt a veřejnoprávní Českou televizi, informovaly světové agentury.

Německojazyčné agentury DPA a APA upozornily, že mezi poslanci, kteří odešli, byl i bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Agentura AFP dodala, že bývalý předseda TOP 09 byl Zemanovým protikandidátem ve volbě před pěti lety.

DPA svým čtenářům prezidenta Zemana popisuje jako politika, který je znám svým přátelským vztahem k Rusku. Jiřího Drahoše, který prohrál v lednovém druhém kole prezidentských voleb, označuje naopak za „proevropského“. Připomíná také, že Zeman je „ostrým odpůrcem přijímání uprchlíků a tvrdým kritikem islámu“.

Ten, kdo polarizuje společnost

Reuters Zemana označuje za „posledního prominentního politika postkomunistického přechodu v 90. letech“. Místo toho, aby Čechy sjednotil, jak slíbil před pěti lety, ukázal se být podle agentury ale „polarizační silou“. „Znevažuje své oponenty a kritizuje intelektuální elity a média,“ píše Reuters.

Rakouská agentura APA informovala také o Zemanově slibu, že bude pokračovat ve svých dosavadních aktivitách včetně pravidelných setkání s občany v regionech. Agentury AP i Reuters zase připomněly, že byl český prezident jedním z mála evropských politiků, kteří v roce 2016 podpořili v americké prezidentské kampani Donalda Trumpa.

Francouzská AFP napsala, že Zeman ve svém projevu zůstal věrný svým názorům „s populistickými akcenty“. Za zdroj jeho úspěchu v lednových volbách označila šíření „strachu z migrantů a odmítání kvót prosazovaných Bruselem“. Agentura připomněla rovněž Zemanovy zdravotní problémy.