Labouristé chtějí, aby Británie zůstala v celní unii, oznámil po měsících sporů Corbyn

Měsíce se britská levicová Labouristická strana přela, zda má Velká Británie po brexitu zůstat v celní unii se zbývajícími sedmadvaceti státy evropského společenství. Šéf opozičníků Jeremy Corbyn nyní potvrdil, že partaj bude o setrvání v celním svazku usilovat. Vymezil se tak vůči konzervativní vládě, která je proti. Někteří rebelové z řad konzervativních poslanců ale celní unii také podporují, a premiérce Therese Mayové tak hrozí při klíčovém hlasování nepříjemná porážka.

„Labouristé budou usilovat o vyjednání nové komplexní celní unie mezi Británií a EU,“ uvedl Corbyn v projevu v anglickém městě Coventry. Cílem je podle něj zajistit, aby v rámci Evropy nebyly žádné celní bariéry, a zamezit obnovení nejrůznějších kontrol na hranicích mezi Irskem a Severním Irskem.

Šéf labouristů rovněž argumentoval stabilitou britské ekonomiky, pro niž je EU hlavní obchodní partner. „Corbyn také řekl, že chce zůstat členem řady unijních agentur včetně studijního programu Erasmus,“ doplnil zpravodaj ČT Bohumil Vostal.

Brusel: Nelze vystoupit a nechat si výhody

Podmínkou setrvání v celní unii ale podle vůdce labouristů je, aby Londýn mohl mluvit do budoucích obchodních dohod Unie. Brusel je proti. Do Londýna vzkazuje, že není možné společenství opustit a zároveň si ponechat výhody, které členství skýtá.

Theresa Mayová má s proslovem o své představě budoucích vztahů s EU vystoupit v pátek. Podle zdroje z jejího okolí, který citoval bulvární deník The Sun, hodlá předsedkyně vlády přijít s vlastním plánem týkajícím se cel, aby zamezila „brexitovému puči“.

Britská média také spekulují, že by vláda mohla zcela změnit svůj názor na celní unii. Mluvčí Mayové to ale vyloučil. „Chceme mít svobodu v tom, abychom mohli uzavřít naše vlastní obchodní dohody,“ sdělil mluvčí, jehož citovala agentura Reuters.

Podle většiny konzervativců by Británie po brexitu v případě setrvání v celní unii nemohla vyjednat vlastní obchodní dohody s rychle rostoucími ekonomikami, jako je Čína nebo Indie. Právě uzavření takových dohod se třetími zeměmi označují zastánci brexitu za jednu z největších potenciálních výhod odchodu z EU.

Události: Británie očekává páteční projev Theresy Mayové (zdroj: ČT24)

Bude se lámat chleba

Zpravodaj ČT Bohumil Vostal připomněl, že menšinová konzervativní vláda Theresy Mayové je závislá na podpoře malé severoirské unionistické strany, která se zavedení pevninské hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou obává.

Část konzervativních poslanců s labouristy navíc souhlasí. Pokud by se rebelové v parlamentu přidali při klíčovém hlasování na jaře k opozici, znamenalo by to pro Mayovou, jejíž pozice je dlouhodobě vratká, velkou porážku.

„Bude se lámat chleba,“ konstatoval už v neděli hlavní brexitový stratég labouristů Keir Starmer. Parlament bude o obchodním zákoně, který má po brexitu zajistit kontinuitu pro podnikatele a firmy, hlasovat na jaře.