Poláci v době zhoršených vztahů vyhlíží nového amerického ambasadora

Události: Zákon o holocaustu pošramotil polsko-americké vztahy (zdroj: ČT24)

Varšava sklidila za svůj zákon o holocaustu mezinárodní kritiku. Nevoli ohledně podoby zákona vyjádřil i Washington, který jinak patří mezi nejbližší spojence Polska. V době rozjitřených emocí má navíc dojít ke změně na postu amerického velvyslance ve Varšavě.

Na americkou velvyslankyni v Polsku je nominována 71letá podnikatelka Georgette Mosbacherová. Aktivní členka republikánské strany je zvyklá vystupovat v médiích a přitahuje zájem i těch bulvárních. Praktické zkušenosti s vedením ambasády sice nemá, je ale členkou senátní Komise pro zahraniční diplomacii, tudíž pro ni nejsou ani jednání na nejvyšší úrovni problém. 

„Je si blízká se současným prezidentem Donaldem Trumpem, a proto s ním bude bezprostředně v kontaktu,“ komentuje její nominaci bývalý maršálek Senátu a ředitel Institutu mezinárodních vztahů na varšavské Viselské univerzitě Longin Pastusiak.

Americkou politikou se zabývá již léta, ve Spojených státech studoval, později učil a napsal desítky knih. Podle něj je Mosbacherová typickou politickou nominací a vzájemným vztahům by ve výsledku mohla pomoct.

Poláci si zákonem o holocaustu svého spojence rozhněvali

Pokud Mosbacherová projde schvalovacím procesem, vystřídá na americké ambasádě ve Varšavě jako první žena současného velvyslance Paula Jonese. A to v době, kdy se Polsko, jeden z nejstabilnějších proamerických národů, musí vypořádat s kritikou Washingtonu.

Hlavní problém přestavuje takzvaný zákon o holocaustu, který chce trestat spojování země se zločiny nacistického Německa. Podle kritiků způsobuje toto gesto určené polským voličům katastrofu na mezinárodní scéně. Nejostřeji reagoval Izrael, ozval se ale i americký ministr zahraničí Rex Tillerson, který ještě v lednu demonstroval dobré vztahy návštěvou Varšavy. „Přijetí tohoto zákona nepříznivě ovlivní svobodu slova a akademický výzkum,“ citovala jej agentura Reuters.

„Teď je polská vláda zmatená, neví, jak se dostat z té patové situace. Jestli něco řekne americká vláda, je to v Polsku daleko důležitější zpráva než třeba v Česku nebo v Maďarsku,“ komentuje situaci bývalý europoslanec a analytik mezinárodních vztahů Pawel Kowal.

Zákon nyní posuzuje ústavní soud a je možné, že přijdou změny. Mluvčí vlády potvrdila, že by se v dohledné době měla sejít polsko-izraelská komise odborníků. Varšava, rozhádaná s Evropskou unií, totiž na vztahu s Washingtonem o to víc staví svou zahraniční politiku. A vyřešit taky chce jedno z bolavých témat – Poláci jako jedni z pěti národů EU stále musejí mít do USA víza kvůli vysokému počtu odmítnutých žádostí.