Sestry hokejistky: Jedna pojede do Pchjongčchangu za USA, druhá v korejském dresu

Horizont ČT24: Sestry hokejistky, každá bude hrát v Pchjongčchangu za jinou zemi (zdroj: ČT24)

Hannah a Marissa jsou sestry. Obě hrají hokej a obě obléknou na olympijských hrách v Pchjongčchangu dres národního týmu. Každá ovšem bude hrát za jinou zemi, zatímco Hannah reprezentuje Spojené státy, Marissa nastoupí za Koreu, kde se narodila a odkud ji rodiče adoptovali jako čtyřměsíční nemluvně.

Rodiče se k adopci rozhodli, protože měli problém s početím potomka. Jenže posléze zjistili, že čekají vlastní dítě. „Nemohli jsme být šťastnější. Říkali jsme si, jaké máme štěstí. Bude to, jako bychom měli dvojčata,“ vypráví otec dívek Greg Brandt.

Dívky poprvé stály na bruslích už ve čtyřech letech, nejprve začaly s krasobruslením. Marissa v něm byla úspěšná, ale její ráznější sestra Hannah brzy utekla k hokeji. „Marissa viděla, jak Hannah strašně baví týmový sport, a rozhodla se, že bude taky hrát hokej. Už ji nebavilo jen se chodit dívat,“ vzpomíná jejich otec Greg.

„Když se ohlédnu, jsem šťastná, že jsem si vybrala hokej, díky němu jsem dnes tak daleko,“ podotýká Marissa. Dívky hrály za univerzitní týmy. Marissa chtěla po škole hokeje nechat. Díky nečekané nabídce ze Soulu se ale kvůli sportu přestěhovala. Do rodné, a přesto neznámé země, jejíž jazyk neovládala.

Když totiž Marissa vyrůstala, vyhýbala se korejskému původu. „Nechtěla jsem být Korejka. Chtěla jsem zapadnout. Vypadat jako moje sestra. Tahle zkušenost mi pořádně otevírá oči. Poprvé můžu říct, že jsem hrdá na to, že jsem Korejka,“ říká Marissa. 

Teď ji totiž čeká zážitek, na jaký by z Ameriky nedosáhla. Hraje ve sjednoceném týmu doplněném o severokorejské hokejistky. I když už spolu trénují, nemá tým velké šance na postup ze základní skupiny. Alespoň tak sestry nestanou proti sobě ve vyřazovacích fázích turnaje.