„Shutdown“ v praxi. Zavřené zůstane třeba Fordovo divadlo

Události: Zítra USA zažijí po pěti letech "shutdown" v praxi (zdroj: ČT24)

V pondělí se neotevřou některá divadla, muzea a národní parky v USA. Důvodem je neschopnost Senátu dohodnout se na dočasném rozpočtu pro federální vládu, která tak nyní nemá peníze na financování běžného provozu. Z takzvaného „shutdownu“se vládnoucí republikáni a opoziční demokraté obviňují navzájem.

V mnoha organizacích a úřadech se rozhoduje, kteří zaměstnanci dostanou nařízené neplacené volno. Zbylí mají pracovat bez výplaty. V praxi to znamená, že pokud bude financování vlády zablokované déle, tak lidem bez finančních úspor mohou chybět peníze na splátky hypoték, úvěrů nebo i nákup základních potravin.

Jednotný klíč, který by určoval, co zůstane zavřené, neexistuje. Jednou z institucí, která se v pondělí neotevře, je Fordovo divadlo, kde byl zavražděn prezident Abraham Lincoln. Svůj provoz musí omezit i muzeum divadla.

Naproti tomu Smithsonův institut svá výzkumná pracoviště a muzea, jedna z nejnavštěvovanějších ve Spojených státech, v pondělí otevře. Dostává totiž peníze i od soukromých dárců.

Základního servisu se „shutdown“ nedotkne. I přes omezené financování bude dále fungovat například řízení letového provozu, pošta nebo bezpečnostní složky. Na úřadech se mohou prodloužit čekací lhůty a například povolení k nákupu zbraní budou velmi pravděpodobně znovu vydávána až po obnovení financování.

Škrty se dotknou i Bílého domu. Z více než 1700 zaměstnanců jich bude pracovat jen 659. Prezident Donald Trump oznámil, že je roztrpčený. Pokračuje v jednáních a hledá, jak situaci zvrátit. Rezolutně ale odmítá přistoupit na požadavky opozice. Nedá se proto odhadnout, jak dlouho bude vláda bez peněz. 

  • 14.–18. listopadu 1995: K platební neschopnosti došlo poté, co tehdejší prezident Bill Clinton vetoval rozpočet schválený Kongresem ovládaným republikány. Za následek to mělo mj. nucený odchod na dovolenou pro 800 000 pracovníků federálních úřadů.
  • 16. prosince 1995 – 5. ledna 1996: Pokračující půtky mezi Clintonem a republikánskými kongresmany ohledně financování vzdělávacích programů a zdravotního pojištění pro staré lidi vyvrcholily dalším shutdownem. Ten tentokráte postihl 280 000 státních zaměstnanců, kteří museli zůstat doma.
  • 1.–16. října 2013: Neshody mezi prezidentem Barackem Obamou a skupinou republikánů v Kongresu kvůli výdajům v novém rozpočtovém roce způsobily, že vláda neměla 16 dní peníze na svůj provoz. Po tuto dobu si muselo 800 tisíc státních zaměstnanců vzít nucenou dovolenou a milion jich pokračovalo v práci, aniž by měli jistotu, že za ni dostanou zaplaceno. Republikáni tehdy využili instrumentu tzv. shutdownu k tomu, aby pozdrželi start zdravotnické reformy „Obamacare“.