Francie a Británie podepsaly smlouvu, která má zvýšit bezpečnost na společné hranici

Za další posílení bezpečnostních opatření v oblasti severofrancouzského města Calais, která chrání britské území mimo jiné před ilegální imigrací, Británie zaplatí Francii 44,5 milionu liber (1,3 miliardy korun). Finanční podpora je součástí širší dohody o správě společné hranice, kterou podepsali během britsko-francouzského summitu ministři vnitra obou zemí.

Učinili tak v přítomnosti britské premiérky Theresy Mayové a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Ten řekl, že smlouva zlepší správu společné hranice a umožní se humánnějším způsobem vypořádat s migračním problémem.

„Tyto peníze budou muset být použity na zlepšení bezpečnosti na hranici,“ uvedl mluvčí britské vlády ještě před podpisem dohody. Prostředky by se měly vynaložit na oplocení, kamerové systémy a infračervenou detekční technologii. Ačkoli kvůli brexitu se obě země vydají různými cestami, chtějí nadále úzce spolupracovat, mj. v bezpečnostních otázkách. Kromě hraniční kontroly se jejich spolupráce rozšíří i v oblasti tajných služeb.

Macron po podpisu dohody řekl, že se zkrátí čas pro vyřizování případů migrantů, kteří se shromažďují v severofrancouzském přístavu Calais v naději, že se dostanou do Británie. Macron vyjádřil přání, aby Británie přijala více migrantů z Calais, zejména nezletilých bez doprovodu, ale Británie se – alespoň veřejně – k žádnému podobnému kroku zatím nezavázala.

Jak vyřešit situaci v Calais?

Podle Macrona je současná situace v Calais neuspokojivá. Otázka kontroly hranic „je společnou výzvou“ a stejně tak společný bude úspěch. Před loňským zvolením Macron sliboval, že pokud se stane prezidentem, změní francouzsko-britskou dohodu z roku 2003, která posunula britské hraniční kontroly na francouzskou stranu Lamanšského průlivu.

Britská premiérka a francouzský prezident oznámili i posílení vojenské spolupráce. Londýn například podle AP slíbil vyslat tři vrtulníky a desítky vojáků do saharské Afriky, kde Francouzi bojují s islámskými radikály. Paříž by na oplátku měla posílit britské jednotky v Estonsku.

Londýn přislíbil Paříži dodatečné miliony liber na vylepšení pohraničních plotů v Calais (zdroj: ČT24)

Mayová informovala, že Francie zapůjčí na výstavu do Británie slavnou tapiserii z Bayeux, která znázorňuje mimo jiné známou bitvu u Hastingsu.

V „Džungli“ u Calais žilo až osm tisíc migrantů

Do oblasti severofrancouzského města Calais přišli v posledních několika letech tisíce migrantů, kteří se odsud snažili dostat do Británie. U přístavního města dokonce vzniklo provizorní tábořiště, takzvaná Džungle, kde žilo až 8000 lidí.

Na konci roku 2016 je francouzské úřady zlikvidovaly a v úterý Macron slíbil, že jeho vláda nedopustí, aby tábořiště bylo obnoveno. V současnosti se podle odhadů na různých místech v okolí Calais zdržuje asi sedm stovek migrantů, kteří se chtějí dostat přes Lamanšský průliv do Británie.

Britská vláda podle svých údajů v posledních letech na bezpečnostní opatření v oblasti Calais vydala více než 100 milionů liber (2,9 miliardy korun). V roce 2015 britské úřady zaznamenaly 80 000 pokusů o ilegální překročení hranice s Francií, v minulém roce to bylo už jen 30 000.