Podle Putina byl výbuch v petrohradském supermarketu teroristický čin. Úřady zvýšily počet raněných na 13

Události: Výbuch v Petrohradu označil Putin za terorismus (zdroj: ČT24)

Ruský prezident Vladimir Putin označil výbuch v petrohradském supermarketu za teroristický čin. Ve středu explodovalo podomácku vyrobené zařízení a zranilo 13 lidí. Putin nařídil tajné službě FSB, aby při zadržení teroristů postupovala podle zákona, „avšak při ohrožení života nebrala zajatce a zlikvidovala teroristy na místě“, citovala agentura TASS.

Úřady původně hovořily o desítce zraněných. Zástupkyně petrohradského gubernátora ale ve čtvrtek upřesnila, že výbuch zranil 13 lidí, pět z nich odmítlo hospitalizaci. Dalších pět lidí utrpělo středně těžká zranění, stav tří pacientů je uspokojivý. Dva z nich mezitím podle úřadů nemocnice opustili, hospitalizováno tak zůstává šest lidí.

„Ruský bulvár zveřejnil video údajného útočníka – jedná se o mladého muže, který je oblečen v zelené bundě a prochází kolem pokladen,“ uvedl spolupracovník ČT v Rusku Jiří Just s tím, že se zřejmě brzy ukáže, zda to opravdu byl útočník. Zatím není jasná národnost ani jméno tohoto mladíka. 

Vyšetřovatelé: Podomácku vyrobené zařízení mělo sílu 200 gramů TNT

Podle vyšetřovatelů ve středu večer v petrohradském supermarketu vybuchlo podomácku vyrobené výbušné zařízení o síle odpovídající výbuchu 200 gramů TNT. Účinek navíc zvyšovaly i další destruktivní prvky. Bomba byla umístěna v jednom z boxů, kam si zákazníci odkládají tašky. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

V okamžiku exploze se v nákupním centru podle ruské televize nacházelo několik stovek lidí. Útok se odehrál jen čtyři dny před příchodem Nového roku, což je v Rusku jeden z hlavních svátků. 

Výbuch ale nakonec zřejmě nenapáchal větší škody. Vyšetřovatelé po události poukazovali na to, že po něm nenásledoval požár. Konstrukce budovy komplexu tak zřejmě není ohrožena.

Putin, který sám pochází z Petrohradu, připomněl, že nedávno FSB překazila jiný teroristický útok. V půlce prosince totiž informovaly ruské agentury, že teroristé plánovali útok na katedrálu Panny Marie Kazaňské a další místa v Petrohradu. Atentátníci byli nakonec zadrženi díky informacím od americké Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Ruský prezident Putin tehdy kvůli tomu poděkoval svému protějšku Donaldu Trumpovi: Informace podle něj umožnily ruským bezpečnostním složkám zatknout teroristickou skupinu, která chystala atentáty v druhém největším městě Ruska.

Putin zároveň ve čtvrtek varoval, že by byla bezpečnostní situace v Rusku mnohem horší, kdyby se do Ruska vrátily tisíce či stovky teroristů, válčících v Sýrii. „Hovoří se až o dvou stovkách lidí, i ten útočník, který spáchal atentát během Putinovy dubnové návštěvy Petrohradu, údajně bojoval v řadách Islámského státu. Ze Sýrie do Ruska se měl dostat přes Jižní Koreu,“ dodává Jiří Just. 

Vydáno pod