Řidič najel do chodců v Melbourne: 19 zraněných, o terorismus podle policie zřejmě nešlo

Události: V Melbourne muž najel do chodců a zranil 19 lidí (zdroj: ČT24)

Australská policie zatkla řidiče afghánského původu, který najel do davu v centru Melbourne. Podle policie šlo o úmysl, zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že by se jednalo o teroristický čin. Muž prý bere drogy a má duševní problémy. Zranění utrpělo 19 lidí, čtyři z nich jsou v kritickém stavu. Kromě řidiče byl zadržen ještě jeden muž.

Incident se odehrál na rušné křižovatce na rohu Elizabeth Street a Flinders Street v centru města. Vozidlo najelo do chodců u vlakové stanice uprostřed rušného odpoledne kolem páté hodiny místního času. Na místě následně vypukla panika. Na snímcích je vidět několik lidí ležících na zemi poblíž bílého SUV. Podle svědka, s nímž hovořila televize CNN, vjelo auto do davu možná až stokilometrovou rychlostí.

„Projel svižně na červenou a bylo prásk prásk prásk, jeden po druhém. Na zemi ležela těla, k nimž přibíhali lidé – byl to zmatek,“ řekl listu The Herald Sun Lachlan Read s tím, že incident trval asi 15 vteřin.

Zadržený řidič SUV v Melbourne
Zdroj: Twitter / @LACHLANVE//Reuters

Policie pak 32letého řidiče zatkla. Muž, který je občan Austrálie afghánského původu, byl dopraven do nemocnice k ošetření kvůli zranění na rameni a ruce. Podle policie je zřejmě nejen duševně nemocný, ale i drogově závislý. „Pokud je nám známo, podstupuje léčbu duševní choroby,“ prohlásil policejní komisař státu Viktorie Shane Patton. Podle Pattona byl dotyčný znám policii kvůli dopravním přestupkům a „méně závažným trestným činům“.

Druhého podezřelého , který si celý incident natáčel na telefon, policie také zatkla. Měl u sebe v batohu tři nože a  policie zjišťuje, jestli 24letý zadržený  muž abyl do útoku zapleten.

Dav na místě činu v Melbourne
Zdroj: Melanie Burton/Reuters

Podle svědků, s nimiž hovořila australská televize ABC, vjelo auto do davu rychlostí 80 až 100 kilometrů za hodinu a řidič vůbec nezpomaloval. Místo bylo plné chodců, mnozí z nich byli na vánočních nákupech. Další svědkyně místní rozhlasové stanici 3AV řekla, že auto „kosilo lidi a ostatní se rozutekli“. Daily Mail uvedl, že lékaři ošetřili několik lidí na místě a 14 jich skončilo v nemocnici, několik osob je v kritickém stavu. Dítě předškolního věku utrpělo vážné zranění hlavy. 

Podle policie se jedná o ojedinělý incident a v zemi není zvýšená hrozba teroristického útoku. „Nemáme v tuto chvíli žádné důkazy či tajné informace, které by naznačovaly spojení jeho činu s terorismem,“ uvedl Patton k dnešnímu najíždění řidiče do chodců. O bezpečnost lidí se postarají stovky policistů v ulicích.  

Premiér státu Viktoria Daniel Andrews odsoudil „zlý čin“ v předvánoční době. Naše myšlenky a modlitby jsou s těmi, které incident zasáhl, uvedl na Twitteru australský premiér Malcolm Turnbull s tím, že vyšetřování už začalo.

Betonové zábrany nepomohly

Melbourne se stále vzpamatovává z incidentu, k němuž došlo téměř před rokem 20. ledna 2017. Vůz tehdy najel do davu u obchodního domu, přičemž zabil šest lidí a nejméně třicet dalších zranil. Město pak preventivně rozmístilo na klíčová místa betonové zábrany – včetně ulice Flinders Street, kde došlo k nejnovějšímu incidentu. Austrálie v roce 2015 zvýšila varování před terorismem - útok je podle úřadů pravděpodobný.