Vánoční dárek pro ekonomiku USA. Kongres schválil konečnou verzi Trumpovy daňové reformy

Události: Kongres schválil konečnou verzi Trumpovy daňové reformy (zdroj: ČT24)

Americkým Kongresem prošla finální verze daňové reformy. Nejprve ji schválil senát, pozměněnou podobu pak schválila i Sněmovna reprezentantů, která sice zákon prohlasovala už v noci, kvůli procedurálním záležitostem ale byl dodatečně upraven. Zákon nyní zamíří k Trumpovi k podpisu. Podle agentury AP jde o nejrozsáhlejší daňovou reformu ve Spojených státech za více než 30 let.

Sněmovna reprezentantů odsouhlasila v úterý úpravu daňového systému v USA 227 hlasy proti 203.

Senát ale musel reformu mírně pozměnit, aby neporušovala senátní pravidla o rozpočtu.

Mike Pence
Zdroj: Aaron P. Bernstein/Reuters

 Ve prospěch pozměněné verze reformy hlasovalo všech 51 zúčastněných republikánských senátorů, proti naopak bylo všech 48 zúčastněných demokratických senátorů. Republikánský senátor za Arizonu John McCain, který se zotavuje z protinádorové terapie, se hlasování neúčastnil.

Ve Sněmovně reprezentantů pak v opětovném hlasování upravenou senátní verzi podpořilo 224 hlasů, proti se vyslovilo 201 zákonodárců.

Obracíte Ameriku vzhůru nohama, vyčítají Trumpovi demokraté

O změnách reformy debatoval Senát několik hodin. Hlasování přerušili protestující v galerii Senátu, kteří začali křičet „Zbavte se reformy, ne nás“. Viceprezident Mike Pence musel hlasování přerušit, aby se situace uklidnila. Ve své reakci na hlasování ale použil několikrát slovo historický.

Narychlo provedených změn využili demokraté ke kritice. Nancy Pelosiová, která je v čele demokratů ve Sněmovně reprezentantů, prohlásila, že „podvodný zákon je sepsán fušersky“. Vůdce demokratické menšiny v Senátu Chuck Schumer řekl, že „jde o vážnou věc“, a obvinil republikány, že „obracejí Ameriku vzhůru nohama“.

Trump v reakci na Twitteru poblahopřál „úžasným republikánům ve Sněmovně reprezentantů, kteří hlasovali pro snížení našich daní“. Zákon by mohl podepsat ještě do konce týdne.

Opoziční demokraté podobu daňové reformy kritizují – změny podle nich nahrávají hlavně bohatším Američanům a také navýší deficit.

Trump naopak hovoří o reformě jako o „vánočním dárku“ pro Spojené státy. Legislativa snižuje daňovou sazbu pro podniky z 35 procent na 21 procent. Sazba tak bude nižší než třeba v Austrálii (30 procent) a podobná jako v Británii nebo v Česku, kde podniky platí daň 19 procent.

Jednotlivci si pak budou moci snížit daňový základ o dvojnásobek současného stavu. Předpis zachovává sedm daňových tříd, přičemž v té nejvyšší daň jednotlivcům snižuje z 39,6 na 37 procent.

Propad ve výběru daní chce Trump dohnat díky hospodářskému růstu

Podle propočtů ale změny připraví americkou státní pokladnu v příštích deseti letech zhruba o 1,5 bilionu dolarů (přes 32 bilionů korun). Trumpova administrativa ovšem předpokládá, že výpadek kompenzuje odbourání nebo výrazné omezení odečitatelných položek z daní a hlavně rychlejší hospodářský růst.

Šéf republikánů v Senátu Mitch McConnell řekl, že občané zákon přivítají. „Pokud americký národ nepřesvědčíme o tomto, měli bychom změnit zaměstnání,“ řekl. Předseda Senátu Paul Ryan prohlásil, že jde o splněný slib. Republikánský senátor z Ohia Rob Portman zákon charakterizoval jako „skutečnou a potřebnou daňovou úlevu“.

Podle průzkumu serveru Politico jsou Američané ohledně reformy rozdělení: podporuje ji 42 procent lidí a 39 procent je proti.

Američané bez zdravotní pojistky už pokutu nedostanou

Snížení korporátních daní z 35 na 21 procent bude podle zákona trvalé, změny týkající se jednotlivců vyprší v roce 2026, pokud se nezmění legislativa. Zákon obsahuje zrušení pokuty za to, že občané neuzavřou zdravotní pojistku, jak zavedl zákon Trumpova předchůdce Baracka Obamy.

Změny začnou platit od ledna, na výplatních páskách se nové daňově odpočty objeví v únoru.

  • Hlavním bodem reformy je snížení daně z příjmu právnických osob na 21 procent z původních 35 procent. Podle amerického ministerstva financí vzhledem k množství výjimek a úlev činila do přijetí efektivní daňová sazba zhruba 22 procent.
  • Sazba daně z příjmu se liší podle toho, zda je osoba v manželském svazku či nikoliv. Pro obě skupiny jsou daně rozděleny podle výše příjmu do sedmi pásem od 10 do 37 procent. Daňové sazby v jednotlivých pásmech se většinou snížily, změnily se i výše příjmů patřících do jednotlivých pásem. Předtím byla nejvyšší sazba 39,6 procenta.
  • Nejvyšší daně, tedy 37 procent, platí jednotlivci s ročním příjmem nad 500 tisíc dolarů (10,9 milionu korun). Nejnižší, desetiprocentní sazba u jednotlivců platí pro roční příjmy do 9525 dolarů (207 000 korun). U sezdaných párů platí nejvyšší daňová sazba pro roční příjem nad 600 tisíc dolarů, předtím to byl jeden milion dolarů.
  • Nový zákon téměř zdvojnásobil možnost odpočtů. U manželských párů například na 24 tisíc dolarů (520 000 korun) z 12 700 dolarů ročně, u jednotlivců z 6350 dolarů na 12 tisíc dolarů. Prostřednictvím možných vyšších odpisů se daně snižují i středním a menším podnikům a živnostníkům.
  • Zákon ruší osvobození od daně při ročním příjmu do 4050 dolarů a alternativní minimální daň (AMT) pro korporace, které by jinak kombinací různých úlev prakticky daně neplatily. Pro jednotlivce zvyšuje legislativa částku, ze které se daň musí platit
  • Zákon obsahuje zrušení pokuty za to, že občané neuzavřou zdravotní pojistku, jak zavedl zákon Trumpova předchůdce Baracka Obamy. Téměř o polovinu zvyšuje legislativa limit pro dědickou daň.