Trumpova daňová reforma prošla Sněmovnou reprezentantů, kvůli chybě se o ní ale bude hlasovat znovu

Sněmovna reprezentantů USA schválila republikánskou reformu daní, která je považována za největší daňovou změnu od roku 1986. Kvůli procedurálním překážkám se ale hlasování bude opakovat, Senát ji totiž v podobě odsouhlasené sněmovnou přijmout prostou většinou nemůže. Pokud změny projdou Kongresem, půjde zatím o největší Trumpův úspěch na domácí scéně. Podle opozičních demokratů změny nahrávají hlavně bohatším Američanům a také navýší deficit.

Prezident a jeho republikáni chtějí snížením daní podpořit růst ekonomiky. „Dnes lidem této země vracíme zpět jejich peníze,“ prohlásil republikánský šéf sněmovny Paul Ryan. S úpravou daňového systému v této komoře Kongresu souhlasilo 227 zákonodárců, proti jich bylo 203.

Trump hovoří o návrhu zákona jako o „vánočním dárku“ pro Spojené státy. Legislativa snižuje daňovou sazbu pro podniky z 35 procent na 21 procent. Sazba tak bude nižší než třeba v Austrálii (30 procent) a podobná jako v Británii nebo v Česku, kde podniky platí daň 19 procent.

Jednotlivci si pak budou moci snížit daňový základ o dvojnásobek současného stavu. Podle propočtů ale změny připraví americkou státní pokladnu v příštích deseti letech zhruba o 1,5 bilionu dolarů (přes 32 bilionů korun). Trumpova administrativa ovšem předpokládá, že výpadek kompenzuje odbourání nebo výrazné omezení odečitatelných položek z daní a hlavně rychlejší hospodářský růst.

To ale zpochybnila řada nezávislých ekonomických expertů. Třeba nestranný senátní výbor pro daně upozornil na to, že Trumpovy reformy se v dalším desetiletí výrazně odrazí na federálním deficitu.

Kritici také poukazují na to, že změny pomohou především korporacím a bohatým. Trump ale nesouhlasné názory odmítá a tvrdí, že z daňových úprav budou těžit všichni, především pak velmi uleví střední třídě.

Nejistý Senát

Sněmovna reprezentantů USA sice republikánskou reformu daní schválila, později se ale ukázalo, že o ní bude muset hlasovat znovu. Senát ji totiž v podobě odsouhlasené sněmovnou přijmout prostou většinou nemůže. 

Prohlásil to podle agentury Bloomberg vůdce republikánů ve sněmovně Kevin McCarthy s tím, že hlasování této komory Kongresu je možné očekávat ve středu ráno. Senát chce mezitím přijmout upravenou verzi daňové reformy, která procedurální nedostatky odstraní. 

Zatímco ve Sněmovně reprezentantů se díky republikánské převaze hladké přijetí očekávalo, komplikovanější volba by mohla být ve 100členném Senátu, kde mají republikáni 52 mandátů a mohou si tak dovolit ztratit jen dva hlasy.

Jisté je, že hlasování se nezúčastní arizonský senátor John McCain, který se zotavuje z náročné protinádorové terapie. Několik republikánských senátorů sice vyslovilo nad reformou pochyby, později ale takřka všichni přislíbili návrh podpořit. Nejistota panuje jen v případě Jeffa Flakea, který nad svým postojem stále přemýšlí.