Blokáda přístavů nepomohla, jemenští povstalci odpálili další raketu na Rijád

Saúdskoarabská protivzdušná obrana zneškodnila raketu, kterou na Rijád zřejmě vypálili povstalci z Jemenu. Ohlásily to saúdskoarabské vojenské zdroje s tím, že nikdo nebyl zraněn. Útok směřovaný na saúdskoarabskou metropoli potvrdili šíité bojující v Jemenu. Jejich mluvčí řekl, že povstalci použili balistickou raketu Volcano 2-H a mířili na královský palác.

Podle agentury AFP byl výbuch po zneškodnění rakety slyšet před polednem středoevropského času, tedy krátce před očekávaným ohlášením informace o rozpočtu na příští rok. Většinou ji oznamuje král z paláce v Rijádu, kde byli shromážděni čelní představitelé země.

Vládní zdroje ze Saúdské Arábie uvedly, že raketa byla zneškodněna jižně od hlavního města a zatím nejsou hlášeny žádné škody ani zranění. Na sociální síti Twitteru se objevily informace, že jedna střepina spadla do obydlené oblasti.

Z vyzbrojování povstalců obviněn Írán

Šíité, jejichž spojencem je Írán, vypálili před měsícem raketu k rijádskému letišti. Rijád na to tehdy zareagoval vyhlášením blokády na jemenské přístavy a letiště ovládané šíity. Deklarovaným cílem bylo bránit Jemenům vyzbrojovat se raketami, krok však také přispěl k dalšímu zhoršení humanitární situace v zemi.

Zástupkyně Spojných států amerických při OSN Nikki Haleyová minulý týden obvinila Írán z porušování mezinárodních závazků a rozdmýchávání konfliktů na Blízkém východě. Ukázala přitom úlomky rakety použité šíity. Írán se hlásí k politické podpoře jemenských povstalců, avšak popírá, že je vyzbrojuje. Výroky Haleyové označil Teherán za výmysly a protestoval u švýcarského velvyslance, který v Íránu zastupuje zájmy USA.

Saúdská Arábie se účastní bojů v Jemenu v rámci arabské koalice, jež bojuje na straně jemenské vlády. Konflikt si vyžádal zhruba 10 tisíc životů a vyvolal hlubokou humanitární krizi. Kromě jiného se v zemi šířila cholera, jíž podlehly již 2 tisíce Jemenců.