EU může s Londýnem začít jednat o budoucích vztazích, rozhodl summit

Summit EU posunul jednání o brexitu do další fáze (zdroj: ČT24)

Prezidenti a premiéři 27 zemí Evropské unie souhlasili s posunutím vyjednávání o odchodu Británie z EU do druhé fáze, tedy k podobě přechodného období a budoucích vztahů. Na Twitteru to krátce po začátku diskuse šéfů států a vlád sedmadvacítky k brexitu oznámil předseda Evropské rady Donald Tusk. Velká Británie má Unii definitivně opustit k 29. březnu 2019.

EU27 tak potvrdila, že se minulý týden vyjednávačům obou stran podařilo dosáhnout „dostatečného pokroku“ v první fázi rozhovorů. V ní se obě strany shodly na rámcové představě budoucí smlouvy o odchodu Británie z EU na konci března 2019.

Během přechodného období bude v Británii platit unijní právo

Summit sedmadvacítky také potvrdil politické pokyny pro druhou fázi jednání. K nim kromě jiného Tusk napsal, že v pravděpodobně dvouletém přechodném období bude muset v Británii platit veškeré unijní právo, Londýn už ale ztratí možnost ovlivňovat jeho podobu.

Na základě nynějšího dokumentu by měla Evropská komise zemím nabídnout v lednu ke schválení konkrétní vyjednávací mandát pro rozhovory o přechodném období s britskou stranou.

Budoucí podoba smluv upravujících vzájemné vztahy, včetně významné obchodní oblasti, po brexitu bude podle představy EU27 vtělena nejprve do politické deklarace. Smlouvy jako takové budou moci být podepsány až poté, co Británie z Unie vystoupí a stane se třetí zemí.

Zbývající členové EU zatím pracují s tím, že Londýn se ocitne mimo unijní jednotný trh a celní unii. Mají ale zájem na úzké spolupráci nejen pokud jde o obchod, ale také v boji s terorismem a mezinárodním zločinem, v obraně a zahraniční politice.

Summit EU se shodl na brexitu, ohledně migrace dál panují spory (zdroj: ČT24)

Nejtěžším bodem první fáze byla podoba hranice s Irskem

Posun brexitových rozhovorů směrem k přechodnému období a k budoucímu uspořádání vztahů mezi Británií a Evropskou unií umožňuje domluva obou stran, jak bude vypadat řešení tří klíčových otázek vznikající smlouvy o brexitu.

Jde o zajištění práv občanů EU v Británii, o finanční vyrovnání britských závazků vůči Unii a zachování otevřeného režimu na pozemní hranici mezi Irskem a Spojeným královstvím, což se ukázalo jako nejobtížnější část jednání.

Smlouva samotná ale ještě sepsána není, na základě této dohody se na jejím textu teprve začíná pracovat. Její první návrh by měl být koncem ledna.

Theresa Mayová na summitu EU
Zdroj: Reuters

Mayová si v Bruselu vysloužila potlesk

Páteční schůzky věnované brexitu se už neúčastnila britská premiérka Theresa Mayová, která se svým pohledem na stav vyjednávání seznámila prezidenty a premiéry ostatních zemí bloku ve čtvrtek večer.

Za své vystoupení sklidila potlesk, podle šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera to bylo zasloužené ocenění jejího úsilí dosáhnout dohody. „Ano, někteří z nás – včetně mne – si mysleli, že je třeba uznat její velikou snahu,“ řekl Juncker.

Britský parlament ve středu proti vůli premiérky prosadil dodatek k zákonu o brexitu, který zákonodárcům dává rozhodující slovo, a ztěžuje tak vládě vyjednávání.