Trump mluvil s Abbásem o přesunu americké ambasády do Jeruzaléma. Chystá prohlášení

Horizont ČT24 k záměru Trumpa přesunout ambasádu USA do Jeruzaléma (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump v pondělí dočasně odložil rozhodnutí o případném přeložení ambasády Spojených států v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. V úterý měl ale v plánu telefonáty s blízkovýchodními vůdci. Šéfa palestinské samosprávy už informoval o svém záměru přesunout americkou ambasádu, ale neupřesnil, kdy takový krok hodlá učinit. Podle Bílého domu se Trump vyjádří ve středu.

Americký prezident Donald Trump po telefonu hovořil nebo bude hovořit s blízkovýchodními vůdci, včetně palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse, izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a jordánského krále Abdalláha II.

Abbásův mluvčí už oznámil, že Trump šéfa palestinské samosprávy informoval o svém úmyslu přesunout americkou ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma. Kdy tak hodlá učinit, ale neupřesnil. Abbás varoval, že takový krok by měl nebezpečné důsledky, vyzval také papeže Františka a ruské, francouzské a jordánské vůdce, aby zasáhli.

Rovněž všechny palestinské frakce Trumpovo prohlášení podle agentury ANSA odsoudily a počínaje středou vyhlásily „tři dny hněvu“. Radikální palestinské hnutí Hamás uvedlo, že Trump svým prohlášením překročil „všechny červené linie“.

Americký konzulát v Jeruzalémě kvůli palestinským protestům ohlášeným po Trumpově telefonátu Abbásovi zakázal zaměstnancům a jejich rodinám cesty do Starého Města v Jeruzalémě a na okupovaný Západní břeh Jordánu, informovala agentura AFP.

V Bílém domě rozhodují o ambasádě co půlrok

Američtí prezidenti rozhodují každý půlrok, jestli oddálí přesun ambasády, který americký Kongres odhlasoval už v roce 1995.

Vysoce postavený americký vládní představitel agentuře Reuters řekl, že Trump se k přesunu velvyslanectví vyjádří patrně ve středu. Prezident podle něj řekne, že stěhování ambasády se odkládá, ale zdůrazní, že to má stále v plánu. Trump podle něj také uvede, že Spojené státy uznávají Jeruzalém jako hlavní město Izraele. Načasování později potvrdil Bílý dům.

Od vzniku Izraele na konci 40. let byl Jeruzalém rozdělený mezi židovský stát a Jordánsko, ke změně došlo po šestidenní válce v roce 1967, kdy Izraelci muslimskou východní část obsadili a v roce 1980 sjednocené město označili za svou metropoli. Světové společenství ale tento akt neuznává. Palestinci totiž počítají s tím, že až získají vlastní stát, stane se Izraelem okupovaný východní Jeruzalém jeho hlavním městem.

Narušíte řešení izraelsko-palestinského konfliktu, varují Trumpa spojenci

Proti vyhlášení Jeruzaléma za hlavní město se vyslovila v úterý i šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová. Turecko pohrozilo přerušením diplomatických vztahů s Izraelem, pokud Spojené státy k tomuto kroku přistoupí. Rovněž irácký premiér Hajdar Abádí řekl, že Bagdád je proti přesunu ambasády, a varoval před důsledky takového rozhodnutí pro celý region.  

  • Americký Kongres schválil přesun ambasády v Izraeli do „hlavního města“ Jeruzaléma již v říjnu 1995. Zastupitelský úřad se měl přestěhovat do 31. května 1999. Od té doby ale všichni američtí prezidenti – Bill Clinton, George Bush mladší i Barack Obama – každých šest měsíců podepisují odklad platnosti zákona.

Francouzský prezident „vyjádřil své znepokojení nad možností, že Spojené státy jednostranně uznají Jeruzalém jako hlavní město státu Izrael“, oznámil Elysejský palác.

Emmanuel Macron a Donald Trump
Zdroj: STEPHANE MAHE/Reuters

„Emmanuel Macron vyzval k tomu, aby byla otázka statutu Jeruzaléma upravena v rámci mírových jednání mezi Izraelci a Palestinci, která si kladou za cíl především vznik dvou států žijících vedle sebe v míru a bezpečí, s Jeruzalémem jako hlavním městem,“ prohlásil Elysejský palác.

Podobně se vyjádřila také Saúdská Arábie. „Jakékoli oznámení USA ohledně statusu Jeruzaléma před dosažením konečné dohody v izraelsko-palestinském konfliktu by narušilo mírový proces a zvýšilo napětí v regionu,“ uvedl ve svém prohlášení saúdskoarabský velvyslanec v USA princ Chálid bin Salmán. Jeho země podle něj nadále podporuje palestinský lid a to bylo sděleno také americké administrativě. Podle saúdskoarabského krále hlava USA riskuje „hněv muslimů po celém světě“.

Jordánský král v prohlášení uvedl, že přestěhování ambasády „by mohlo ohrozit stabilitu a bezpečnost regionu“ a narušilo by snahy Washingtonu o obnovení izraelsko-palestinských mírových rozhovorů.

Kreml oznámil, že ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonoval Abbásovi. Řekl mu, že Moskva podporuje obnovení mírových rozhovorů mezi Izraelci a Palestinci, včetně jednání o postavení Jeruzaléma.

Trump přesun slíbil v předvolební kampani

Americký viceprezident Mike Pence už na konci listopadu potvrdil, že prezident Trump „aktivně zvažuje“ termín a způsob přeložení amerického velvyslanectví v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Trump přesunutí ambasády sliboval už v předvolební kampani, ale jeho zeť Jared Kushner v neděli řekl, že se prezident ještě nerozhodl, zda formálně uzná Jeruzalém jako hlavní město Izraele. Takový krok by znamenal obrat v desetiletí uplatňované americké politice a mohlo by přiživit násilí na Blízkém východě, poznamenala agentura Reuters.