Balíček v Postupimi obsahoval výbušninu. Poslali ho zřejmě vyděrači

Podezřelý balíček, který byl v pátek doručen do lékárny u postupimského vánočního trhu, zřejmě sloužil k vydírání zásilkové služby DHL. Oznámil to braniborský ministr vnitra Karl-Heinz Schröter. Vyšetřování ukázalo, že balík obsahoval nebezpečné výbušné zařízení.

U zařízení se nacházel vzkaz od vyděračů ve formě QR kódu. Ti se dožadovali částky ve výši milionů eur. V balíčku byly stovky hřebíků a dělbuch. Vyšetřování přes víkend ukázalo, že šlo o velice nebezpečné výbušné zařízení, které by mohlo lidem způsobit těžká poranění. Lékárník podle policie při otevírání balíčku slyšel syčení. 

Braniborský ministr Schröter hovořil o „balíčkové bombě“. Z důvodu dalšího vyšetřování však další podrobnosti neuvedl. Původně úřady informovaly, že se v balíčku nenašla roznětka.

Podobná zásilka dorazila před časem do jistého internetového obchodu ve Frankfurtu nad Odrou. Balík začal při otevírání hořet, přičemž byl zřejmě zničen dopis od vyděračů. Policie nevylučuje, že by se mohly objevit ještě další nebezpečné balíčky. Upozorňuje proto lidi, aby si dávali pozor na podezřelé zásilky od neznámých odesílatelů, s pravopisnými chybami v adrese nebo takové, ze kterých by vyčnívaly dráty.

Policie předpokládá, že vyděrači pocházejí z oblasti Berlína nebo spolkové země Braniborska, jež hlavní město obklopuje.

Vyšetřování dále ukazuje, že nebezpečný balík dorazil do bezprostřední blízkosti vánočního trhu v Postupimi jenom náhodnou, nijak se samotnými trhy nesouvisel. Policie v pátek evakuovala část města, včetně vánočních trhů a obyvatel přilehlých domů.

Začínající tradiční vánoční trhy v Německu letos doprovázejí zvýšená bezpečnostní opatření. Zanedlouho uplyne rok od teroristického útoku v Berlíně, kdy útočník najel do lidí právě na vánočním trhu. Dvanáct z nich, včetně jedné Češky, tehdy zemřelo.