Do lékárny v centru Postupimi dorazil podezřelý balíček, policie ho zneškodnila

Události ČT: Podezření na výbušninu v centru Postupimi (zdroj: ČT24)

Německá policie zlikvidovala podezřelý balíček, který byl doručen do lékárny v centru Postupimi. Na sociální síti Twitter o tom informovala braniborská policie. Kvůli balíčku evakuovali policisté část centra města včetně vánočních trhů a obyvatel přilehlých domů. Zatím není jasné, jestli balíček obsahoval výbušninu.

„Řízené zneškodnění podezřelého předmětu bylo dokončeno,“ napsala braniborská policie na Twitteru. 

Podle policejního mluvčího Petera Meyritze přinesl balíček o velikosti 40 krát 50 centimetrů doručovatel do lékárny na rohu ulic Brandenburger Strasse a Dortustrasse v centru braniborské metropole, uvedl policejní mluvčí Peter Meyritz. Při jeho rozbalování si zaměstnanec všiml drátů a zavolal policii.

Braniborský ministr vnitra Karl-Heinz Schröter podle listu Märkische Allgemeine později řekl, že se v balíčku nalezly hřebíky a určitá látka. Zda byla látka výbušná, nebo to byla třeba jen sádra, podle něj zatím není jasné. Pyrotechnici balíček totiž zatím zkoumali jen pomocí rentgenu. Nelze tak zatím říci, zda se jednalo o bombu či pouze o její atrapu, uvedl Schröter. „Vyšetřování je na začátku,“ dodal.

Později Schröter doplnil, že v balíčku byla dóza s hřebíky, dráty a dělbuchem, nebyl v něm ale žádný odpalovací mechanismus, a vybuchnout tak zřejmě nemohl.

Policie na Twitteru „na základě fám“, které se začaly šířit, vyzvala, aby lidé nedělali urychlené závěry. „Prosíme, abyste se vystříhali jakýchkoli spekulací kolem nalezeného předmětu. Prověřování stále není ukončeno,“ doplnila braniborská policie.

Balíček policejní pyrotechnici zničili. Některá německá média informovala, že byla slyšet silná rána. Policie nyní prověřuje, zda podobné balíčky nedostaly také jiné obchody v okolí. V centru města se pohybuje i pes speciálně vycvičený na hledání výbušnin.

Policisté nejprve uzavřeli část centra a obyvatelům z ulice Brandenburger Strasse nařídili, aby zůstali uvnitř svých domů. Poté, co se podezření potvrdilo, se museli evakuovat i oni.

Svůj stánek musel opustit i český obchodník Antonín Kolář, který na ulici Lindenstrasse (protíná ulici Brandenburger Strasse) prodával dřevené hračky. V okamžiku, kdy ještě nebylo jasné, zda podezřelý balíček může být skutečně nebezpečný, Kolář v rozhovoru s listem Märkische Allgemeine zalitoval, že k evakuaci trhů došlo v pátek, kdy jsou největší tržby. Je třeba ale počkat, dodal.

Vydáno pod