Vojáci KLDR porušili příměří. Při pronásledování zběha stříleli přes hranici a překročili ji

Video z hranic u KLDR ukazuje dramatické pronásledování uprchlíka (zdroj: ČT24)

Severní Korea pronásledováním svého vojáka, který před týdnem zběhl do Jižní Koreje, porušila příměří. Oznámilo to Velitelství OSN (UNC) v Soulu, které dohlíží na dodržování klidu zbraní mezi oběma znepřátelenými státy na Korejském poloostrově. Vojáci KLDR při stíhání dezertéra stříleli přes hranici a také ji překročili.

Na záznamu útěku je podle agentury Reuters vidět, jak voják projel v terénním voze severokorejské kontrolní stanoviště, ale následně s autem uvízl zřejmě v příkopu.

Zběh proto z auta vyskočil a na jihokorejskou stranu utíkal, zatímco severokorejští vojáci byli jen několik metrů od něj. Jeden z pronásledovatelů očividně krátce překročil hranici do Jižní Koreje.

Severokorejský zběh se ukrývá u hranice s Jižní Koreou
Zdroj: Reuters/United Nations Command

Zdravotní stav severokorejského vojáka, který utrpěl nejméně pět střelných zranění, se podle lékařů výrazně zlepšil. Muž již nabyl vědomí a dýchá bez pomoci přístrojů, nadále ale potřebuje intenzivní péči. Nemocnice v prohlášení uvedla, že Severokorejec se zdráhá hovořit a že vykazuje známky deprese.

Jižní a Severní Korea jsou dodnes fakticky ve válečném stavu. Válka ze začátku 50. let byla ukončena pouze příměřím podepsaným roku 1953, mírová dohoda podepsána nikdy nebyla.

Útěky přes demilitarizovanou zónu jsou výjimečné. Severokorejec dezertoval v jediném stykovém místě, kde proti sobě vojáci stojí tváří v tvář. Předtím se zde střílelo naposledy v roce 1984, kdy se pokusil na jih přeběhnout sovětský občan.