Puigdemont jde do boje s vlastní kandidátkou Společně pro Katalánsko. Postup Madridu označil za absurdní

Odvolaný katalánský premiér Carles Puigdemont se chystá kandidovat v předčasných regionálních volbách. Sestaví vlastní kandidátku a kolegy ze své strany doplní nezávislými uchazeči. Puigdemont, který byl obviněn ze vzpoury, zůstává v Bruselu, odkud chce vést svou kampaň.

Madrid vyhlásil předčasné volby na 21. prosince. Po vyhlášení nezávislosti nechal rozpustit katalánský parlament i tamní vládu a převzal nad regionem kontrolu. Nově zvolené vedení Katalánska by podle centrální španělské vlády mělo krizi kolem separatistů vyřešit a „obnovit demokracii“.

„Chci kandidovat a doufám, že budu schopen. Jak s námi Madrid zachází, je absurdní,“ prohlásil Puigdemont. „Jdete do voleb, vyhrajete a pak nemůžete být premiér zvolený svým parlamentem, i když většina občanů se takto vyslovila. Podobné věci musíme odmítnout,“ dodal.

Kandidovat bude i uvězněný separatistický lídr

Na kandidátce Společně pro Katalánsko budou členové Puigdemontovy Demokratické strany Katalánska (PDeCAT) a několik nezávislých kandidátů bez politické minulosti. Dvojkou na kandidátce se stane vězněný lídr Katalánského národního shromáždění (ANC), separatista Jordi Sánchez, jehož propuštění už dlouho požadují davy na demonstracích v Barceloně.

Sesazený katalánský lídr zůstává na svobodě v Belgii, kde čeká s dalšími exministry, zda budou, nebo nebudou vydáni do Španělska. Tam byli obviněni ze vzpoury a hrozí jim až 25 let za mřížemi. „Nemám právo opustit Belgii a samozřejmě tak neučiním,“ zdůraznil Puigdemont.

Vládní lidovce španělského premiéra Mariana Rajoye obvinil ze zodpovědnosti za nárůst separatismu.

Podle Puigdemonta sahají kořeny současné krize do roku 2010, kdy ústavní soud v Madridu anuloval nový autonomní status, který předtím schválil katalánský i španělský parlament. Tento status napadli u ústavního soudu španělští lidovci, vedení už tehdy Rajoyem. Nelíbila se jim ustanovení, v nichž byli Katalánci označováni za „národ“.

Před pár dny ale Puigdemont v rozhovoru s belgickým deníkem Le Soir připustil, že je stále „možná“ i jiná varianta než nezávislost Katalánska.